Vyhľadávanie:

Predstavujeme finalistov Talent Night 2004

Predstavujeme finalistov Talent Night 2004


S finále rátali od začiatku

Digital Wave

Do vyvrcholenia Talent Night 2004 zostáva už iba deň. Z dvanástich postupujúcich finalistov sme doposiaľ predstavili deväť. O zostávajúcich troch, ktorí budú v piatok bojovať o víťazstvo vo svojej kategórii, sa viac dozviete dnes.

Trojčlenné zoskupenie Digital Wave je niečím, čo sme v Talent Night ešte nemali. Ich vystúpenie je totiž jedinou ukážkou elektronickej hudby, ktorá je na Slovensku ešte málo rozšírená. Digital Wave tvoria osemnásťročný Maroš Grohoľ, ktorý vyrába generátory zvuku, na syntetizátor hrá štrnásťročná Lenka Hamerská a devätnásťročný Pavol Pilip, spevák, kompozitor a hráč na syntetizátor. Pavol vyštudoval za obuvníka a ďalej plánuje študovať zubnú techniku. Lenka je študentkou základnej školy a Maroš vyučeným automechanikom so zameraním na elektroniku.

S prvou tvorbou v oblasti minimal a elektro začal Pavol ešte v roku 1998 celkom sám. Až neskôr sa k nemu pridali Maroš a Lenka. Teraz hrajú break dance a trance.

Prečo práve elektronická hudba? "Je to náš štýl. Break dance trochu ovládam a vždy ma to bavilo. Trance preto, lebo syntetizátor je ako stvorený pre tieto zvuky. A tak spojenie break dance a trance prišlo akosi automaticky. Možno to bude znieť neskromne, no do súťaže sme sa prihlásili, lebo sme verili, že sa dostaneme do finále," prezradil najstarší člen a líder skupiny Pavol. "Ak by sme zvíťazili, určite by sme to riadne oslávili a výhru by sme použili výhradne pre Digital Wave. Chýba nám ešte technika, preto by sme investovali do zakúpenia potrebných nástrojov," odpovedá Maroš na otázku, či premýšľali o prípadnom víťazstve a použití výhry.

Elektronická hudba na Slovensku nemá veľké zastúpenie, preto chce Digital Wave prezentovať práve tento druh hudby. "Tento štýl je veľmi rozšírený napríklad v Nemecku. U nás túto hudbu ešte ľudia nepochopili," domnieva sa Pavol. V rámci Bardejova trojica z Digital Wave absolvovala viacero vystúpení. Talent Night je prvá súťaž, do ktorej sa prihlásili. Na finálovom večeri sa predstavia so skladbou East and west connection.

Najväčším lákadlom muzikál

Veronika Kupcová

Poslednou zo štvorice finalistov kategórie spev, ktorú predstavujeme už len niekoľko dní pred finálovým večerom, je sedemnásťročná Veronika Kupcová zo Starej Ľubovne. Sympatické, živé striebro, ako by ju mnohí určite nazvali, sa spevu venuje odmalička. Vo svojom rodnom meste sa zúčastnila viacerých speváckych súťaží, no Talent Night je prvou ozajstnou skúškou talentu, ktorú Veronika podstupuje.

"Na výberovom kole nás bolo tak veľa, že som vôbec nečakala, že by som medzi toľkými účastníkmi mohla uspieť. Veľmi ma to prekvapilo," opisuje svoje pocity z postupu do finále. Na otázku, čo by robila, ak by v súťaži zvíťazila, ešte nevie odpovedať. Rozhodnutá je však spevu sa venovať aj v budúcnosti. "Aj keď možno nebudem spev študovať, som rozhodnutá pohybovať sa v tejto oblasti aj naďalej. Muzikál je asi to, čo by som chcela robiť zo všetkého najradšej," hovorí. Pred troma rokmi začal Veroniku učiť otec hrať na gitaru. Dnes jej to už ide tak, že playback môže nahradiť vlastnou gitarovou hrou. Medzi jej najobľúbenejšie slovenské kapely a interpretov patria práve tie s gitarovými záležitosťami. Rada počúva Pehu, No Name a rôznych zahraničných spevákov.

Veľkú oporu nachádza v rodine, ktorá je jej najväčším fanúšikom. Za svoj talent vďačí pravdepodobne práve rodinným génom. Veronikin otec v minulosti hrával na akordeón a mamka spievala. Hrať pred publikom jej nerobí žiadne problémy. Dobrým tréningom na odbúranie trémy bolo pre ňu účinkovanie v školskom divadle, v ktorom vystupuje. Momentálne je Veronika študentkou druhého ročníka jazykového gymnázia v Prešove a uvažuje, že po jeho absolvovaní nastúpi kariéru lekárky a bude sa teda venovať štúdiu medicíny. So spevom, ako so zdrojom obživy, nepočíta. Skôr ako s koníčkom popri zamestnaní. Piesni, s ktorou sa 3. septembra Košičanom predstaví, dala meno Bolesť a je autorkou jej textu i melódie.

Majú chuť hrať, chýba im už iba publikum

Good Fancy

Štvoricu finalistov kategórie hudobných skupín uzatvára šesťčlenná kapela Good Fancy z Košíc. Gitaristi Erik Kuca a Peter Jakab, klávesák Matúš Ferko, basgitarista Pavol Jakab, bubeník Ladislav Rychtárik a spevák Ladislav Urbán spolu hrajú iba od apríla 2004.

Skutočnosť, že sa dostali medzi štyroch najlepších, je zaujímavejšia o to viac, že pred výberovým kolom Talent Night hrali chlapci spolu iba necelé dva mesiace. "Konkurz Talent Night bol naším prvým vystúpením. Aj napriek tréme sme sa cítili na pódiu výborne. V kútiku duše sme možno verili, že by sme mohli zaujať, ale výsledok nás prekvapil," tešia sa chlapci z Good Fancy zo svojho prvého úspechu. Štyria z členov kapely sú spolužiakmi z košického konzervatória. Ich cieľom a dôvodom, prečo sa do súťaže prihlásili, je snaha dostať sa do povedomia, čo najviac vystupovať a nahrať prvý album.

"Sme plní energie a máme chuť hrať," hovorí spevák skupiny, ktorý je zároveň tvorcom názvu kapely. "Napadlo ma to na istom koncerte, kde sa mi zapáčil názov pesničky. V angličtine to znelo dobre a predstavil som si, ako Good Fancy kričia naši fanúšikovia z hľadiska plnej športovej haly," smeje sa na svojej, teraz iba predstave, no jedného dňa možno aj skutočnosti, Ladislav.

Good Fancy sa radí medzi pop-rockové skupiny, no samotní jej členovia počúvajú všetko možné. Od klasiky, cez jazz až po modernú hudbu. Po hudobnej stránke si veľmi rozumejú a na textoch sa väčšinou podieľajú všetci spoločne. Skúšajú dvakrát do týždňa v pivnici u bratov Jakabovcov, za čo sú ich rodičom veľmi vďační. Do súťaže sa prihlásili s piesňou Možno. Text skladby zložil Ladislav Urbán a hudbu skomponoval Pavol Jakab.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...