Vyhľadávanie:

Predvedú sa hudobné, spevácke i športové talenty

Predvedú sa hudobné, spevácke i športové talenty

Medzi účinkujúcimi na podujatí Family Safety Day budú opäť aj železiari a ich blízki

Košickí hutníci vedia vyrábať kvalitné železo, oceľ či plechy, ale mnohí z nich, alebo ich blízki, vynikajú vďaka svojmu talentu a zanieteniu aj v iných oblastiach. Máme medzi sebou napríklad športovcov, ktorí sa venujú najrôznejším, aj netradičným  disciplínam, spevákov, ba i celé kapely, ktoré prinášajú ľuďom radosť, potešenie a zábavu na mnohých akciách. A bude tomu tak aj na šiestom ročníku podujatia Family Safety Day, Kde pracuje môj otec, moja mama? v sobotu 3. júna 2017, na ktorom  sa predstaví hneď niekoľko účinkujúcich s „koreňmi“

v U. S. Steel Košice. Máme sa určite na čo tešiť.

POBAVÍ KAPELA POMARANČ

Na pódiu pri fabrike po prvý raz vystúpi košická hudobná skupina Pomaranč, hrajúca funk, džez, ska i reggae. Vznikla v roku 2014 a tvorili ju mladí nádejní hudobníci z umeleckej školy na Krosnianskej ulici v Košiciach. Jej hudobný žáner prešiel vývojom od džezových štandardov cez funkové groovy. Mladé zoskupenie, ktorého vekový priemer bol  v začiatkoch šestnásť rokov, začalo účinkovať na rôznych džezových súťažiach a mestských festivaloch. Kreatívny prístup jeho členov priniesol okrem improvizovaných sól, aj typické farbené zladenie  čiernej a oranžovej... Neskôr sa smerovanie kapely, aj s príchodom nových členov, zmenilo. Pomaranč začal obmieňať pôvodné autorské skladby a pridávať do nich prvky reggae či rocku.

V kapele vládne demokracia, tvoria spoločne, čo znamená,  že "šéfa" nemajú. No pomyselnými frontmanmi, zdá sa, sú Richard Solárik, hrajúci na trúbke,  ktorý rieši organizačné veci, z väčšej časti vyberá repertoár a vedie skúšky a basgitarista Matej Bobrik. Ten má zase slovo na koncertoch, pri ich vybavovaní, prípadne, ak treba, píše články, hovorí do rádia... Spolu so štandardnou zostavou Pomaranča, ktorú tvorí spolu s nimi aj saxofonistka a speváčka Barbora Diňová, bubeník Adam Dzuro, gitarista Peter Hreha, bude hrať aj  Ema Kurucová, študentka  SZUŠ na Krosnianskej ulici v Košiciach.  Je namieste poznamenať, že až polovicu tejto kapely tvoria  deti košických oceliarov.

„Cvičíme u mňa doma v detskej izbe, postupne som ju prerobil na plnohodnotnú skúšobňu s bicími, kombami, aparatúrou a so všetkým, čo k tomu patrí,“ dal nám vedieť Richard Solárik.  „Ako školský bigband cvičíme raz týždenne aj v SZUŠ Krosnianska na Furči pod vedením Mária "Gapu" Garberu spolu s ďalšími žiakmi  spomínanej školy, kde sme vlastne aj vznikli, no Pomarančom sa nazývame až odkedy sme sa oddelili, skúšame u mňa a sami si vyberáme repertoár, vybavujeme koncerty ...“ 

 

ZANÔTIME SI S COUNTRY FANS I MONA LISA SMILE

Nielen milovníci country hudby si iste prídu na svoje pri účinkovaní hudobnej skupiny Country Fans. Prezradíme, že v nej spieva a na basgitaru hrá náš kolega  Jaromír Fotta, zmocnenec pre kvalitu v divíznom závode Studená valcovňa a jej členom je aj Stanislav Bujda z valcovacích tratí a prípravy valcov. Na Family Safety Day sa skupina predstaví po prvý raz.

„Naša hudobná skupina vznikla v roku 2014 z hudobníkov, ktorí hrávali v rôznych zoskupeniach v Košiciach.  Náš repertoár tvorí slovenská, česká a americká country, folková a trampská hudba. Účinkujeme na rôznych akciách, koncertoch, večierkoch, coutry báloch a zábavách pre priateľov a milovníkov country hudby v Košiciach a okolí,“ predstavil krátko  kapelu Jaromír Fotta.

My ešte dodajme, že  kapelníkom skupiny je hráč na klávesové nástroje Leo Giesze, ďalšími členmi sú speváčka Renáta Gieszeová, Stanislav Bujda, hráč na banjo a akustickú gitaru, bubeník Jirko Majer a gitarista Karol Gerba. Všetci z nich okrem hrania aj spievajú.

Kapela Mona Lise Smile vznikla pred deviatimi rokmi a dnes v nej hrá a spieva aj Ladislav Viszlay, koordinátor distribúcie elektrickej energie. Skupina má podľa jeho slov  široký hudobný obzor, preto možno v jej repertoári nájsť popovú, rockovú, ako aj funky muziku z dnešných a dávnejších čias slovenskej a zahraničnej hudobnej scény.

TRÉNING CASSOVIA STEELERS NAŽIVO

Inšpekčnému zámočníkovi hydrauliky, energoúdržby a brusiarne zo strojnej údržby teplej širokopásovej trate Jozefovi  Chaloupkovi „učaroval“ na slovenské pomery netradičný šport – americký futbal.  Bývalý hráč dnes klub Cassovia Steelers spolu s Petrom Malatinom, Ondrejom Draveckým, Martinom Forišom a Tomášom Jarušinským ako prezident aj vedie. Vraví, že sa v tomto športe našiel, aj keď v čase, keď do klubu prišiel, bol preňho jednou veľkou neznámou.

„Tento šport je krásny v tom, že sa v ňom uplatnia rôzne typy. Je to šport pre inteligentných a tvrdých chlapov, aj keď ľuďom sa to tak nejaví. Keď mu porozumejú, pochopia. Tím je spleťou rôznych povolaní a vzdelaní. Jeho členmi sú hasiči, policajti, vedci „itečkári“, obchodníci, manažéri, automechanici, podnikatelia, hutníci... A aké predpoklady musí spĺňať človek, aby sa v ňom uplatnil? Sú veľmi jednoduché. Potrebné sú najmä trpezlivosť a vytrvalosť,“ poznamenal Jozef Chaloupka.

Klub, ktorý má tridsať členov, máva tréningy dva razy do týždňa, v pondelok a vo štvrtok podvečer,  aktuálne na futbalovom ihrisku vo Vyšnom Opátskom. Existuje od roku 2012, a za sebou už má nejeden úspech v juniorskej i seniorskej reprezentácii, ale aj na turnajoch v zahraničí a domácej lige. Návštevníci Family Safety Day sa môžu tešiť na praktické ukážky z tréningu Cassovia Steelers, ktoré sa odohrajú na lúke. Na programe bude rozcvička, drilly, oklahoma, jumping jack, ukážky jednotlivých akcií. Záujemcovia si budú môcť vyskúšať výstroj, flag futbal, čo je nekontaktná forma amerického futbalu vhodná aj pre deti, a budú mať tiež príležitosť odfotiť sa v dresoch.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...