Vyhľadávanie:

Predviedli symbiózu umenia a techniky

Predviedli symbiózu umenia a techniky

Skončil sa jedenásty ročník medzinárodného workshopu Metal Inspirations 2013

Kov pôsobí na prvý pohľad chladným a ťažkopádnym dojmom. To, že sa z neho dajú vyrobiť pôsobivé umelecké diela, ktoré potešia oko i dušu, predviedli študenti a pedagógovia zo slovenských a zahraničných dizajnérskych škôl na 11. ročníku medzinárodného workshopu Metal Inspirations 2013. Tradícia tohto podujatia, ktoré sa konalo od 15. do 27. augusta, vychádza z úspešnej spolupráce hlavného organizátora - Katedry dizajnu Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach s U. S. Steel Košice a Strednou odbornou školou Košice - Šaca. Tohtoročnou témou workshopu boli Košice - inovatívne mesto - symbióza umenia a techniky.

Mladí dizajnéri pracovali s kovom v dielňach SOŠ Košice - Šaca. Premenili ho na umelecké diela, ktoré majú nielen estetický, ale aj praktický význam. "Vytvoril som sedačku, ktorú môžete rozložiť, respektíve vyskladať z nej rôzne obrazce. K realizácii tejto myšlienky ma inšpirovali útvary z loga Košice 2013 - Európske hlavné mesto kultúry," prezradil, ako vznikla myšlienka vyrobiť takúto sedačku, Frank Tessmer z Fakulty dizajnu a architektúry Vysokej školy Wismar v Nemecku. Mladý dizajnér absolvoval workshop už tretíkrát a nedá naň dopustiť. "Do Košíc som veľmi chcel prísť, pretože tohto roku končím štúdium na vysokej škole. Vo vašom meste sa mi páči a toto bola možno posledná príležitosť," vysvetlil. Naopak premiéru na workshope mal študent z Glasgow Caledonian University Emile Lamarque. Z oceľových pásov vytvoril torzo ľudského tela. "Telo je zámerne priehľadné, vyjadruje slobodu ľudí, ktorí pracujú v U. S. Steel Košice, ako aj prepojenie so svetom. Model som si najprv dôkladne naskicoval na papieri a následne vyrobil." Novou tvárou na workshope bola i študentka priemyselného dizajnu Fakulty strojního inženýrství z VUT Brno Milada Smrčková. Pri tvorbe svojho diela sa nechala inšpirovať Košicami, Európskym hlavným mestom kultúry. "Vyrobila som guľu, ktorá vyjadruje stretnutie kultúr. Bude položená na podstavci trojuholníkového tvaru, ten reprezentuje rôznorodosť kultúr. V Košiciach som ešte nikdy nebola, preto som sa chcela inšpirovať atmosférou mesta. Veľmi sa mi u vás páči, mali sme možnosť pozrieť si historické centrum, ale aj kultúrne objekty, ktoré vznikli v rámci EHMK."

K stáliciam Metal Inspirations patrí Michaela Podolanová, doktorandka na Katedre dizajnu Fakulty umení TU Košice. Bola to jej deviata účasť. Vyrobila "kovový briliant", ktorý, podľa jej slov, by mohol slúžiť aj ako 3D nástenka v Steel Parku. Na jednotlivých hranách diamantu, vysvetlila, sa pomocou štipcov dajú umiestniť rozličné fotografie, alebo informačné letáky.

Medzinárodný workshop Metal Inspirations 2013 má za sebou svoju jedenástu edíciu. A treba povedať, že úspešnú. "Naši zahraniční partneri sa každoročne na túto udalosť tešia, pretože spájame umenie s technikou. Tento ročník bol výnimočný tým ,že bol súčasťou programu Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 a osláv 15. výročia založenia Fakulty umení na Technickej univerzite v Košiciach," uviedol na margo podujatia garant workshopu Jaroslav Jarema z Katedry dizajnu Fakulty umení Technickej univerzity Košice. Metal Inspirations 2013 vyvrcholil výstavou diel v priestoroch Slovenského technického múzea v Košiciach, ktorú slávnostne otvorili v pondelok 26. augusta. Výstava potrvá až do 6. októbra.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...