Vyhľadávanie:

Premiérové víťazstvo Chardyho v challengeri

Premiérové víťazstvo Chardyho v challengeri

Aj piaty ročník Steelers Cup v Košiciach korisťou Francúza

Prišiel, videl, zvíťazil. Tak by sa dalo charakterizovať vystúpenie mladého, iba 20-ročného francúzskeho tenistu Jérémyho Chardyho na košickej antuke, kde po skvelej hre v priebehu šiestich dní bol z 32 hráčov 5. ročníka Steelers Cup, ktorého generálnym partnerom bola spoločnosť U. S. Steel Košice, najlepší. Na tenisových dvorcoch na Aničke absolvoval už svoj šiesty challengerový turnaj medzi seniormi, ale prvý víťazný. V predchádzajúcich piatich vždy vypadol už v 1. kole. Teraz sa prebojoval až do finále, kde sa stretol s turnajovou štvorkou, Denisom Gremelmayrom z Nemecka, hráčom zo 177. miesta svetového rebríčka ATP.

I keď Gremelmayr začal lepšie a vyhral prvý set 6:4, v ďalších dvoch ťahal za kratší koniec. Chardy sa najmä v druhom sete vypol k veľkému výkonu a aj s kúskom šťastia ho vyhral až v tajbrejku 7:6 (5). Tento moment bol rozhodujúci a v treťom sete už svoju šancu na víťazstvo i na prémiu pre víťaza 3050 eúr a 50 bodov do svetového rebríčka, nepustil z rúk. "Aj vlani sa do finále prebojoval Francúz, bol to Devilder, ktorý však vtedy až príliš hladko zdolal Fraileho zo Španielska 6:0, 6:1," povedal po finálovom súboji šéf organizačného výboru turnaja Branislav Stankovič a dodal: "Tentoraz to bolo finále, aké má byť. Nebola to jednostranná záležitosť niektorého z finalistov, ale stretnutie bolo napínavé a dramatické až do konca. Zápas držal divákov v napätí a, veru, počas tých troch setov sa mali na čo pozerať. Košičania už neraz dokázali, že patria k vyspelým fanúšikom a tenis majú radi. Svedčí o tom aj ich častý potlesk obidvom hráčom, ktorí predviedli skvelú hru."

Mladý Francúz Chardy mal po zápase obrovskú radosť z víťazstva, veď bolo premiérovým medzi seniormi v jeho kariére. Predtým žal úspechy v turnajoch juniorskej kategórie, najviac si cení víťazstvo na grandslamovom turnaji v juniorskej kategórii pred dvoma rokmi vo Wimbledone, kde zvíťazil, čo považuje za najväčší úspech. Po finále sa s divákmi ešte na dvorci podelil o svoje dojmy z víťazstva slovami: "Som veľmi šťastný. Ide o môj prvý turnaj, v ktorom sa mi medzi seniormi podarilo vyhrať. Na Košice teda nikdy nezabudnem. Bol to výborný turnaj."

V turnaji štartovali aj piati mladí slovenskí tenisti, z ktorých sa najďalej prebojoval iba 17-ročný Bratislavčan Martin Kližan. V Košiciach sa predstavil v dobrej forme a hravo prechádzal sitom hlavnej súťaže až do semifinále. Už predtým štartoval medzi seniormi na niektorých challengerových turnajoch, ale bez výraznejšieho úspechu. Ten dosiahol až teraz, keď postup medzi najlepších štyroch je pre neho životným úspechom. V semifinále mu cestu zahatal práve neskorší víťaz, Francúz Chardy, ktorému podľahol v dvoch setoch 3:6, 4:6.

O krátke zhodnotenie účinkovania slovenských tenistov na Steelers cup Oceľ východu požiadala riaditeľa súťaže Miloslava Mečířa: "Bol som rád, že sa našim na košickej antuke darilo. Trochu ma mrzí, že nehral Lukáš Lacko, ktorý tu hrával po iné roky, určite by mal šancu na dobré umiestnenie. Najviac príjemne prekvapil náš najmladší hráč Martin Kližan, ktorý, rovnako ako ďalší štyria tenisti, dostal od usporiadateľov turnaja divokú kartu. Svojím vystúpením dokázal, že jeho vlaňajšie víťazstvo na Roland Garros v Paríži, kde v juniorskej kategórii získal titul v dvojhre, nebola náhoda. Odohral tri pekné zápasy s ťažkými súpermi, v ktorých vyhral, nestačil až v semifinále na stále sa zlepšujúceho Francúza Chardyho. Bol som príjemne prekvapený hrou Kližana a po dlhej dobe som si pri jeho zápasoch vychutnal tenis. Nesklamal ani Marek Semjan, ktorý sa do hlavnej súťaže prebojoval z kvalifikácie a dobre zahral aj Paľo Červenák, ktorý vypadol vo štvrťfinále, čo tiež nie je sklamaním. Neskorší finalista Gremelmayr bol síce nad jeho sily, ale Červeňák dôkladne preveril silu súpera a jeho víťazstvo nebolo až také jednoznačné. Keď získa viac skúseností a aj pri trochu väčšom šťastí sa môže v takýchto turnajoch prebojovať až do záverečných kôl. Teší nás však skutočnosť, že aspoň jeden Slovák prevzal víťaznú trofej. Bol to Filip Polášek, ktorý sa spolu s Čechom Lukášom Rosolom prebojoval vo štvorhre až do finále, kde zdolali najvyššie nasadenú taliansku dvojicu Leonardo Azzaro, Flavio Cipolla 6:1, 7:6(5)." Košičania to v hľadisku ocenili mohutným potleskom, pretože slovensko-česká dvojica si v celom priebehu turnaja počínala suverénne a nestratila ani set.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...