Vyhľadávanie:

Presadili sa aj slovenské olympijské nádeje

Presadili sa aj slovenské olympijské nádeje

V telocvični Lokomotívy Košice v Čermeli zápasila vo voľnom štýle mládež z deviatich krajín Európy

Zápasnícky klub Lokomotívy Košice zorganizoval počas víkendu IX. ročník medzinárodného turnaja starších žiakov a juniorov v zápasení vo voľnom štýle o Pohár olympijských nádejí. Podujatie, na ktorom sa predstavilo 126 mladých zápasníkov (67 zo zahraničia) z deviatich krajín a 17 klubov z pozície hlavného reklamného partnera, podobne ako vlani, výdatne podporila spoločnosť U. S. Steel Košice. Medzi pozvanými hosťami bol na slávnostnom otvorení turnaja okrem iných prítomný aj prezident U. S. Steel Košice David Lohr. Vo svojom príhovore ocenil snahu organizátorov usporiadať tak veľkolepé podujatie medzinárodného významu a všetkých účastníkov turnaja podporil v ich úsilí dosahovať na žinenkách čo najlepšie výkony, pričom im priblížil aj svoje poznatky zo zápasenia v Spojených štátoch.

Organizačnému výboru turnaja sa podarilo prilákať do Košíc najlepšiu konkurenciu v histórii turnajov olympijských nádejí, ba aj v novodobej histórii slovenského zápasenia mládeže, čo sa prejavilo na kvalite zápasov. V Košiciach sa po prvý raz predstavili mladí borci z Bulharska, Fínska a Rumunska, nechýbali už tradiční účastníci zo zahraničia - z Poľska, Českej republiky, Nemecka, Ukrajiny a Litvy. Vysokú kvalitu zápasov i organizačnú úroveň podujatia vyzdvihli aj čelní predstavitelia Slovenského zápasníckeho zväzu - predseda Miroslav Luberda a generálny sekretár Ľubomír Lohyňa, či úspešný bývalý reprezentant SR vo voľnom štýle Radion Kertanti. "Dobre to manažujete. Tak to má byť, ak chceme, aby kvalita zápasenia na Slovensku rástla," povedal Lohyňa, brat nemenej známeho zápasníka storočia na Slovensku Jozefa, majstra sveta z Tokia v roku 1990.

Zo Slovákov sa v silnej zahraničnej konkurencii presadil len kadetský reprezentant SR Marián Hutňan, najmladší spomedzi štartujúcich v najťažšej hmotnostnej kategórii juniorov do 120 kg, ktorý štartoval za domáci klub ZK Lokomotíva. Študent Športového gymnázia na Popradskej ulici v Košiciach, účastník tohtoročných Majstrovstiev Európy kadetov v tureckom Istanbule (8. miesto) si vo finále až prekvapujúco ľahko v dvoch periódach (3:0 a 4:1) poradil s Vladimírom Filičkom. Druhé víťazstvo pre slovenské farby zaznamenal Michal Pavlík zo Slávie Snina, ktorý vyhral najľahšiu kategóriu žiakov do 35 kg. Z Košičanov sa na stupne pre troch najlepších prebojovali ešte Matej Deák (2. miesto juniori do 66 kg), Jaroslav Stoklas (3. miesto juniori do 55 kg) a Patrik Koško (3. miesto juniori do 74 kg), tiež študenti, resp. absolvent košického športového gymnázia.

Celkove medzi 70 staršími žiakmi štartovali dvanásti zástupcovia Lokomotívy Košice, medzi 56 juniormi až štrnásti. Na bodované priečky do 6. miesta sa dostali aj žiaci Janica, Berdis, Pastor, Dlabaj, Paroulek a Kačmárik a juniori Hudec, Šimočko a Hamžík. Košičania vyhrali aj celkové hodnotenie klubov s 50 bodmi pred nemeckým 1. LSC Luckenwalde (36 bodov) a Rumunskom (34 bodov). "Škoda, že vinou zranení či iných zdravotných problémov nemohli štartovať ďalší reprezentanti Slovenska Marek Okoš a Daniel Sádecký, ani Štefan Korba," dodal tréner Lokomotívy Košice a reprezentácie SR kadetov Miroslav Jedlička. A práve Sádeckého, Hutňana a Okoša ocenil prezident USSK D. H. Lohr a predstavitelia Lokomotívy počas slávnostného otvorenia turnaja ako troch najlepších kadetov košického klubu v tomto roku. Organizátori si spomenuli aj na bývalých zápasníkov, funkcionárov či rozhodcov z Košíc, ktorí šírili dobré meno zápasenia doma i vo svete. Pri príležitosti životných jubileí zagratulovali Ladislavovi Mihókovi, Mariánovi Jarošovi, Jozefovi Železníkovi a Imrichovi Palanskému.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...