Vyhľadávanie:

Presvedčili dobrou prácou

Presvedčili dobrou prácou

Štrnásť mladých ľudí z Lunika IX si prevzalo certifikáty základného kurzu manažmentu

Certifikáty

Slávnostným udeľovaním certifikátov v jedálni Spoločenského pavilónu sa minulý týždeň v stredu, 15. decembra, skončil základný kurz manažmentu v spoločensko-sociálnej, ekonomickej a legislatívnej oblasti, ktorú pre zamestnancov z košického sídliska Lunik IX pripravila spoločnosť U. S. Steel Košice. Na slávnostnom akte sa zúčastnili viceprezident pre personalistiku a organizáciu Martin Pitorák, generálny manažér pre energetické médiá Vladimír Jacko, riaditelia divíznych závodov Energetika a Koksovňa, starosta obce Veľká Ida František Šnír, kňaz vykonávajúci misiu na Luniku IX Jozef Červeň, ako aj všetci, ktorí na špeciálnych zamestnaneckých projektoch U. S. Steel Košice participujú.

Štrnástim mladým Rómom sa od 20. septembra do 13. decembra tohto roku venovali pedagógovia Strednej priemyselnej školy v Košiciach. Kurz prebiehal aj za účasti Američana Billa Bakera, ktorý už niekoľko rokov pôsobí na Slovensku. Ladislav Makó, riaditeľ školy, snahu a výsledky mladých ľudí, ktorí po niekoľkých rokoch opäť zasadli do školských lavíc, mimoriadne ocenil. Vyzdvihol aktivity U. S. Steel Košice v oblasti vzdelávania a zamestnávania rómskej populácie a označil ich na Slovensku za ojedinelé.

Po tom, čo si účastníci 40-hodinového kurzu prevzali certifikáty, sa uskutočnil ďalší slávnostný akt. Spoločnosť U. S. Steel Košice sa rozhodla uzatvoriť riadnu pracovnú zmluvu s tromi najlepšími mladými mužmi. Viceprezident pre personalistiku a organizáciu Martin Pitorák ju podpísal s Karolom Polákom a Dionýzom Sásim, ktorí pracujú na základe dohody v teplárni divízneho závodu Energetika. Tretím novým členom rodiny hutníkov bude Tibor Horváth z Veľkej Idy, ktorý nemohol byť na slávnosti prítomný z vážnych osobných dôvodov. Viceprezident Martin Pitorák všetkým poblahoželal a ako povedal, spoločnosť U. S. Steel Košice, vzhľadom na dobré skúsenosti, ktoré potvrdili aj manažéri z výroby, bude v projekte pokračovať. V roku 2005 dostanú možnosť stať sa riadnymi zamestnancami spoločnosti ďalší traja.

"Chcel by som sa poďakovať pánovi farárovi Červeňovi, ale najmä U. S. Steel Košice za to, že sa nebála zobrať Rómov do zamestnania. Je prvá na Slovensku, ktorá to robí. Nech sa učia aj druhí," nechal sa počuť po podpise zmluvy Dionýz Sási. On, i všetci ostatní, ktorí pracujú vo fabrike na dohodu, si príležitosť, ktorú dostali, veľmi pochvaľujú. Vravia, že po počiatočnej nedôvere svojich spolupracovníkov, už do kolektívu zapadli. Robiť vedia a chcú. Potešili sa, že sa im možnosť pracovať vo fabrike predĺžila o ďalší rok.

Spoločnosť U. S. Steel Košice realizuje v spolupráci s obcou Veľká Ida a občianskym združením Romintegra 777Z špeciálne zamestnanecké projekty už viac ako dva roky. Od leta 2002 pracujú v spoločnosti Veľkoidančania. Ich počet postupne narástol z dvadsať na osemdesiat jeden, z toho je 50 rómskej národnosti. Desať Rómov z Lunika IX nastúpilo na výkon prác do huty v apríli tohto roka. Minulý mesiac v novembri sa spoločnosť rozhodla rozšíriť túto spoluprácu a poskytla prácu ďalším siedmim Rómom z problematického košického sídliska, pričom rovnaký počet Rómov začal pracovať vo fabrike aj z neďalekej mestskej časti Košice-Šaca.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...