Vyhľadávanie:

Preverili evakuáciu i vlastné schopnosti

Preverili evakuáciu i vlastné schopnosti

Hasiči "likvidovali" v priebehu týždňa tri veľké požiare

Hasiči
Nosidlami dopravili zranených bezpečne na zem, kde sa ich už ujali zdravotníci.

V stredu 18. februára, krátko pred desiatou hodinou dopoludnia, dostali hasiči závodu Ferrohas echo, že v administratívnej budove energetikov vypukol požiar. Oheň zachvátil druhé poschodie a znemožňoval ľuďom v kanceláriách nad ním dostať sa do bezpečia. Navyše, bolo tu podozrenie, že sú medzi nimi i ranení.

V priebehu niekoľkých minút boli záchranári i s potrebnou technikou na mieste. Celá zásahová akcia, počas ktorej husto snežilo, trvala približne pol hodiny. V priebehu tridsiatich minút hasiči požiar zlikvidovali, našli zranených, zistili rozsah postihnutí a pomocou šestnásť metrovej požiarnej plošiny a nosidiel dopravili nešťastníkov bezpečne dole, kde sa ich už ujali zdravotníci.

Na druhý deň sa podobná situácia odohrala v budove ústredného skladu režijného materiálu. I tu horelo na treťom poschodí. Aby sa hasiči dostali k dvom ženám a jednému mužovi, ktorí mali vážne zlomeniny, museli použiť tridsať metrový požiarny rebrík a celú záchrannú akciu riadiť zo strechy. Iná možnosť evakuácie zranených než touto cestou nebola. Lanovkou, na nosidlách i vo vaku s popruhmi, spustili z veľkej výšky postihnutých na zem. Našťastie, nešlo o realitu. To si len hasiči a záchranári, v rámci pravidelných cvičení vyskúšali, spolu so zamestnancami, akoby to bolo, keby...

"Podobné cvičenie sme absolvovali ešte raz, a do tretice, v SOU hutníckom," informuje riaditeľ závodu Ferrohas Peter Széki. "Zúčastnili sa na nich postupne všetky tri zmeny. Cieľom bolo overiť si pripravenosť zamestnancov fabriky na evakuáciu v prípade požiaru výškových budov a z našej strany precvičiť si všetky potrebné činnosti súvisiace s likvidáciou ohňa, správne používanie techniky, zdokonaliť sa v profesionálnych zručnostiach a v súčinnosti s hasičskou jednotkou Okresného riaditeľstva HaZZ dislokovanou v Šaci. Pochopiteľne, spolu so záchranármi - zdravotníkmi."

Ako Peter Széki dodáva, po každom takomto cvičení, ktorého priebeh je zaznamenávaný videokamerou, nasleduje analýza zvládnutia mimoriadnej situácie. "Podrobne každý zásah spoločne rozoberieme. Pomôže nám to odhaliť prípadné rezervy a udať smer, ktorým treba ísť, aby sme sa neustále zlepšovali."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...