Vyhľadávanie:

Prezidenti na Silvestra medzi hutníkmi

Prezidenti na Silvestra medzi hutníkmi

Rok 2004 bude pre nás veľkou skúškou

Silvester
V prevádzke Narážacie pece pracovala počas Silvestra zmena C.

Tri hodiny pred polnocou, v čase, keď sa drvivá väčšina hutníkov pripravovala 31. decembra v kruhu svojich najbližších na privítanie nového roka, smerovali kroky prezidenta U. S. Steel Košice Christophera Navettu do fabriky. K energetikom, vysokopeciarom, valcovačom... Zamestnancom, ktorým pracovná zmena vyšla práve na Silvestra. Krátko po dvadsiatej prvej hodine privítal na pôde spoločnosti prezidenta SR Rudolfa Schustera, ktorý prišiel železiarov pozdraviť a zaželať im do nového roka veľa zdravia a úspechov. Na stretnutí s ľuďmi v prevádzkach sa zúčastnili aj riaditeľ Kancelárie prezidenta SR v Košiciach Jozef Širotňák, viceprezident pre výrobu Scott Pape a predseda Rady odborov OZ Metalurg U. S. Steel Košice Mikuláš Duľa.

"To už nie je tepláreň čo bývala," okomentoval svoje prvé dojmy z návštevy teplárne, kde "fachčila" zmena B pod vedením Martina Kočana a zmenového dispečera Jozefa Salaia, Rudolf Schuster, kedysi sám hutník. "O takej sme v minulosti snívali," skonštatoval vo velíne a ocenil zmeny, ktorými energetika prešla v posledných rokoch.

"Vidieť, že nový majiteľ si uvedomuje, že energetika je naozaj srdcom podniku a nie na jeho chvoste ako kedysi..." V sprievode generálneho manažéra pre podporu výroby Vladimíra Jacka a predsedu Výboru ZO OZ METALURG Energetika Mikuláša Hintoša si hosť prezrel prevádzku teplárne, zaujímal sa o pripravenosť závodu na otvorený trh s energiami i o výšku investícií do modernizácií a blahoželal Christopherovi Navettovi i zamestnancom závodu k ďalšiemu rekordu. Na Silvestra o 9.45 vyrobili energetici už 1 009 701 MWh elektrickej energie. Magickú hranicu 1 milión MWh elektrickej energie za rok prekročili už druhýkrát po sebe.

V daždi, ktorý sa medzitým spustil, sa vydal sprievod na vysokú pec č. 3. Spolu s riaditeľom divízneho závodu Vysoké pece Dušanom Heverom zavítal medzi chlapov v prevádzke. I tu prezident Rudolf Schuster netajil uznanie nad zmenami pri výrobe surového železa, najmä v technológii, a nad rôznymi úpravami, ktoré podstatne zvýšili bezpečnosť práce. Zaspomínal si na prvé zapálenie vysokej pece v hute a chcel vedieť čo-to o ekológii, predovšetkým pri výrobe aglomerátu a ocele. Dušan Hevera hosťa vo velíne ubezpečil, že v tomto smere urobila fabrika podstatný krok dopredu. Realizácia jednej z najväčších environmentálnych investičných akcií - odprášenie spekacích pásov aglomeráci, má pre kvalitu ovzdušia mimoriadny význam a umožňuje plniť aj náročné emisné limity EÚ. V roku 2004 sa navyše začne ďalšia investičná akcia ekologického charakteru- odprášenie oceliarne.

Po krátkej zastávke v hale štvorstolicového tandemu a družnom rozhovore s hlavným operátorom zmeny Andrejom Pagačárom i ďalšími valcovačmi sa Christopher Navetta s prezidentom Rudolfom Schusterom rozlúčil. Navzájom si zaželali v novom roku veľa zdravia a pracovných úspechov. Potom sa už prezident U. S. Steel Košice spolu s viceprezidentom pre výrobu vrátili medzi ľudí do prevádzok. V divíznom závode Obalová vetva si vo velíne 2-stolicového tandemu spoločne symbolicky pripili nealkoholickým šampanským s kolektívom valcovačov. "Urobili ste spolu s vaším riaditeľom Markom Rentkom kus dobrej roboty. Chcem vám za ňu poďakovať," prihovoril sa o niečo neskôr chlapom zo zmeny C pri agregáte Scott Pape.

"Rok 2003 bol pre nás úspešný a je výsledkom tímovej práce," pridal sa prezident Christopher Navetta. "Dvojstolicový tandem je kľúčovým zariadením fabriky, od kvality vašej práce závisí kvalita produkcie pocínovne a ďalších výrobkov. Chcel by som vám všetkým zaželať do nového roka veľa zdravia, úspechov, ale predovšetkým bezpečnú prácu."

Za vynaložené úsilie pri plnení výrobných úloh sa o pár minút na to poďakoval prezident najprv vo velíne a potom i priamo v prevádzke aj zamestnancom na vysokej peci č. 2. "Som presvedčený," povedal pri čaši "šampanského" predtým, než všetkým zaželal všetko dobré, "že vysoké pece budú v nastávajúcom roku pre fabriku oporou. Našu spoločnú budúcnosť vidím optimisticky. V tomto roku sa nám podarilo zlomiť niekoľko rekordov. Verím, že nám to dobre pôjde aj v roku 2004."

Srdečné stisky rúk, novoročné priania, vrelé slová vďaky, ale i vtipkovanie... V dobrej nálade privítali v spoločnosti prezidenta prvé minúty nového roka 2004 chlapi zo zmeny C narážacích pecí v DZ Teplá valcovňa. "Rok 2004 bude pre nás všetkých veľkou skúškou," povedal Christopher Navetta predtým, než sa s valcovačmi rozlúčil. "Keď však vidím tím ľudí, ktorý vo fabrike pracuje, som presvedčený, že určite uspejeme." Čas ukrojil z nového roka už takmer hodinu, keď sa prezident Christopher Navetta a viceprezident Scott Pape zastavili ešte na podnikovom dispečingu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...