Vyhľadávanie:

Príbeh o láske a veľkorysosti

Príbeh o láske a veľkorysosti

V Štátnom divadle Košice sa uskutočnil vianočný benefičný koncert Stromček prianí

Slávnostným benefičným koncertom Stromček prianí vyvrcholili v piatok 9. decembra 2011 v Štátnom divadle Košice celoročné úsilie a charitatívne aktivity spoločnosti U. S. Steel Košice v regióne východného Slovenska. Rozdávala sa radosť i štedrá podpora pre dva detské domovy a desať rodín zo sociálne znevýhodneného prostredia a vskutku veľkorysá bola aj podpora kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny.

"Stromček prianí je projekt, ktorý realizujeme od roku 2006, no detským domovom a deťom pomáhame už od príchodu U. S. Steel do Košíc," prihovoril sa obecenstvu prezident spoločnosti U. S. Steel Košice David J. Rintoul. "Každý rok sú do projektu zapojené dva či tri detské domovy alebo špeciálne školy z východného Slovenska. V tomto roku sú to Detský domov na Uralskej ulici v Košiciach a Detský domov v Podolínci. Novinkou v projekte je, že sa deťom z týchto dvoch detských domovov venujeme nielen pred Vianocami, ale už od začiatku roka. Deti sa zúčastňujú rôznych podujatí, ktoré naša spoločnosť organizuje, ako bol Medzinárodný maratón mieru, tenisový turnaj, rôzne športové a spoločenské podujatia, ktoré im poskytli množstvo nezabudnuteľných zážitkov. V Detskom domove na Uralskej ulici v Košiciach sa rozbehlo doučovanie detí z rôznych predmetov, do ktorého sa zapojili kolegyne z U. S. Steel Košice, manželky amerických manažérov začali s výučbou angličtiny. Športovo zdatné deti z Podolínca si zase v Steel aréne niekoľkokrát zahrali hokej proti manažérom U. S. Steel Košice. Po prvý raz sme do projektu Stromček prianí zapojili aj deti z desiatich rodín zo sociálne znevýhodneného prostredia, a to vďaka spolupráci s Arcidiecéznou charitou Košice." Dodal tiež, že počas koncertu dostanú riaditelia detských domovov a riaditeľ Arcidiecéznej charity symbolické šeky. "Deti svoje vysnívané darčeky už dostali. Je naozaj skvelé, že priania týmto deťom splnili naši zamestnanci, ktorí majú láskavé srdcia a našli v nich v tomto predvianočnom čase dosť miesta nielen pre svojich blízkych, ale aj pre deti, ktoré nikdy nevideli," vyzdvihol humánne počiny košických hutníkov prezident David J. Rintoul a zaželal všetkým krásne a požehnané vianočné sviatky.

Na pódiu sa potom odohral ďalší, v poradí už šiesty príbeh o láske a veľkorysosti z dielne košických železiarní. Radosť deťom, ktoré sa neskôr poďakovali kultúrnym programom, prišli rozdať dve dámy. Manželka prezidenta U. S. Steel Košice Mary Rintoulová a Elena Petrášková, viceprezidentka USSK pre riadenie externých služieb a vzťahov, ktoré mali nad projektom záštitu. Z ich rúk, za veľkého potlesku obecenstva, si predstavitelia oboch detských domovov a Arcidiecéznej charity prevzali symbolické šeky, každý v hodnote 9 tisíc eur.

Za všetky deti z Detského domova na Uralskej ulici v Košiciach sa poďakovala riaditeľka Andrea Matisová. Ocenila, že hutníci majú popri výrobe tvrdej ocele mäkké srdcia a že myslia aj na deti, ktorým nebolo dopriate žiť vo vlastnej rodine. "Dar použijeme na doplatenie osobného motorového vozidla, na interiérové vybavenie domova, na nákup športových potrieb, bielej i čiernej techniky."

"Naše deti potrebujú trocha lásky a vy im ju dávate. Potrebujú trocha vášho času a vy im ho venujete. Potrebujú trocha šťastia a vy ich robíte šťastnými. V ich mene vám za to ďakujem," prihovoril sa hutníkom v hľadisku riaditeľ Detského domova sv. Klementa Hofbauera v Podolínci Štefan Straka. Ani on nezabudol prezradiť, na čo finančný dar použijú. "Bude to na nákup športových potrieb pre deti a obnovu nábytku a časť peňazí použijeme i na nákup osobného auta, ktoré nutne potrebujeme".

"Ďakujem za všetkých, ktorým tento dar pomôže. Uvedomujeme si, že je to len kvapka v mori, ale pre mnohých je to jediná pomocná ruka. To, čo máme, to rozdáme," povedal po prevzatí symbolického šeku riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice Cyril Korpesio.

O neobyčajne hodnotný kultúrny zážitok sa počas koncertu postarala celá plejáda známych a populárnych umelcov. Laura Pekárková - Dlábliková potešila titulnou melódiou muzikálu Perinbaba, áriou Cavaradossiho a Adeste fideles zasa operný spevák Miroslav Dvorský, ktorý pravidelne spolupracuje s renomovanými symfonickými orchestrami z Milána, Montrealu, Viedne i Paríža. Diváci potleskom ocenili vystúpenie Zuzany a Kataríny Winklerových, sólistky opery Štátneho divadla v Košiciach Michaely Váradyovej, lyrické dueto Dagmar Mišíkovej a Lukáša Behana, pesničky Lukáša Adamca, Zuzany Smatanovej i Ivana Táslera s IMT Smile.

Slávnostný benefičný koncert mal veľkolepý záver. Štedrý a bohatý totiž nebol len hudobný darček. O ten ďalší sa opäť spoločne postarali zamestnanci firmy, spoločnosť U. S. Steel Košice a Nadácia U. S. Steel Košice, keď pre III. Kliniku pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice Košice dali dokopy neuveriteľných 96 132,18 eura. "Chcem sa čo najsrdečnejšie poďakovať zamestnancom spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorí sa zapojili do zbierky pre kliniku. Je to už jedenásta zbierka v jedenásťročnej histórii firmy v Košiciach. Som presvedčený, že aj vďaka tomuto príspevku sa starostlivosť o deti skvalitní a že pomôže prekonávať nástrahy vážnych ochorení," povedal prezident pred odovzdaním symbolického šeku s uvedenou sumou riaditeľovi Detskej fakultnej nemocnice Košice Petrovi Krchovi. "Naozaj som nečakal, že dnes budem držať v rukách šek s takou obrovskou sumou. Vzhľadom na to, že ročne hospitalizujeme v našej klinike približne štyristo detí, potrebujeme zvýšiť jej lôžkovú kapacitu a doplniť prístrojovú techniku. Za naše deti ešte raz ďakujem," uviedol P. Krcho.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...