Vyhľadávanie:

Prichádzajú noví investori

Prichádzajú noví investori

Od otvorenia priemyselného parku Kechnec uplynul rok a pol

Tlačovka
Po roku a pol, ktorý uplynul od slávnostného otvorenia priemyselného parku Kechnec, prezentovali na tlačovej besede svoje doterajšie skúsenosti zo svojho pôsobenia v ňom zástupcovia všetkých investorov. O svoje plány sa podelili aj firmy, ktoré sa v parku mienia v najbližšom období usadiť. Starosta obce Kechnec Jozef Konkoly (prvý sprava) oceňuje príchod nového strategického investora - spoločnosti Getrag Ford, ktorá má vytvoriť 787 pracovných miest.

Rok a pol uplynul od slávnostného otvorenia priemyselného parku Kechnec, ktorý má dnes rozlohu 332 hektárov. Udomácnili sa tu už Molex Slovakia, a.s. a Gilbos Slovakia, s.r.o., svoje prevádzky už budujú štyria ďalší noví investori - Dorsvet Plus, Evans, Imrich Čamaj a JISIMEX. Navyše, Kechnec podpísal zmluvy s ďalšími investormi - spoločnosťou Plastipak, Kuenz Slovensko a V.O.D.S. Mimoriadne dobrou správou je, že sa tu chystá usadiť veľmi významný strategický investor Getrag Ford Transmissions. To sú hlavné informácie, ktoré sa dozvedeli zástupcovia médií na minulotýždennej tlačovej besede priamo v obci Kechnec. Jej starosta Jozef Konkoly a zástupcovia súčasných i budúcich investorov na nej prezentovali svoje doterajšie skúsenosti z činnosti priemyselného parku a načrtli svoje predstavy a zámery do budúcnosti.

Park, ako informoval Jozef Konkoly, je rozdelený na 80-hektárové územie pre malých a stredných investorov, významní investori majú k dispozícii 252-hektárovú plochu. Záujemcovia o investovanie tu nájdu vhodnú infraštruktúru, ale aj služby súvisiace so zdravotnou starostlivosťou, bývaním pre zamestnancov a možnosťami pre športové a kultúrne aktivity. Už dnes poskytujú podnikatelia v priemyselnom parku viac ako tisíc pracovných miest. Rozvoj parku má pozitívny vplyv aj na zvyšovanie počtu obyvateľov v Kechneci. Obec preto plánuje do dvoch rokov začať s hromadnou bytovou výstavbou, ktorej výsledkom bude približne 200 nových bytov.

Súčasní investori sú so svojím pôsobením na východe Slovenska spokojní. Spoločnosť Molex, ktorá sa ako prvá rozhodla pre Kechnec, tu otvorila svoj závod, najväčší v Európe, koncom roka 2000. Vyrába viac ako tisíc komponentov a súčiastok pre telekomunikačný, strojársky a automobilový priemysel, počítačové zariadenia a spotrebiteľskú elektrotechniku. Medzi jej hlavných zákazníkov patria významné svetové firmy. Zamestnáva 955 ľudí, plánuje prijať ďalších 300. V tomto roku očakáva pozitívny vývoj všetkých projektov. Chce zaviesť nové technológie, ktoré budú v podstatnej miere kryté dodávkami zo strany slovenských firiem. Do polovice tohto roka preinvestuje v rámci modernizácie technológie približne 100 miliónov korún, v budúcom ráta s prípravou na ďalšie rozšírenie závodu.

Spoločnosť Gilbos Slovensko, ktorej asistovalo pri príchode na východ Slovensko Centrum ekonomického rozvoja U. S. Steel Košice (EDC), je podľa slov jej generálneho manažéra Hermana Guisseta po dvoch rokoch prevádzkovania s umiestnením svojho závodu v Kechneci veľmi spokojná. Výroba komplexných mechatronických zariadení, ktoré putujú na export, tu začala v marci 2003. Firma zamestnáva nateraz 50 ľudí, vzhľadom na pozitívne výsledky uvažuje nad dodatočnými investíciami. Konečné rozhodnutie však bude vo veľkej miere závisieť od prísľubu slovenských orgánov o pridelení primeraných investičných stimulov. Spoločnosť Gilbos Slovensko doteraz žiadne nedostala.

K firmám, ktoré sa začínajú v Kechneci udomácňovať, patria Evans, Plastipak a V.O. D. S. Slovensko-americká spoločnosť Evans sa zaoberá produkciou obalov pre domácnosti. Svoju skúšobnú prevádzku plánuje spustiť už začiatkom druhej polovice tohto roka, pričom v prvej fáze chce zamestnať asi 20 ľudí. Popredná americká spoločnosť Plastipak sa rozhodla vstúpiť na európsky trh v roku 2003. Na jej pritiahnutie na Slovensko sa výraznou mierou pričinilo EDC U. S. Steel Košice.

V Kechneci postaví moderný závod na recykláciu, ktorý umožní spracovanie použitých PET fliaš na znovu použiteľné materiály. Prevádzka bude vyrábať aj formy, z ktorých sa môžu sekundárne vyrábať plastové fľaše. Počiatočná investícia ráta s 20 miliónmi dolárov. Akciová spoločnosť V.O.D.S. sa zameriava na zhodnocovanie a spracovanie odpadov. V priemyselnom parku postaví závod na recykláciu opotrebovaných pneumatík a gumy.

Práce na stavbe sa začnú koncom mája tohto roku. Vďaka nej pribudne 50 nových pracovných miest.

Strojárska spoločnosť Kuenz Slovensko je dcérskou spoločnosťou rakúskej firmy Kuenz. Zaoberá sa produkciou špeciálnych žeriavov pre kontajnerové prekladiská, elektrolýzu a komponentov pre vodohospodárske stavby. Práce na výstavbe závodu sa majú začať v apríli tohto roku, ukončené by mali byť v decembri 2005. V prvej fáze tu nájde prácu 100 ľudí.

Vari najväčším plusom pre východné Slovensko je v ostatnom čase ohlásená investícia spoločnosti Getrag Ford Transmissions so sídlom v nemeckom Kolíne nad Rýnom, ktorá je spoločným podnikom nemeckej firmy Getrag a amerického automobilového koncernu Ford. Celková investícia tejto spoločnosti na Slovensku predstavuje 345 miliónov EUR, t.j. 13,5 miliárdy korún, z toho priamo v lokalite Kechnec firma preinvestuje 265 miliónov EUR. Vytvoriť chce 787 pracovných miest, no podľa odhadov ďalších 1000 pracovných miest vznikne sekundárne. V novom závode sa budú vyrábať a montovať motocyklové a automobilové prevodovky Powershift TM s ročnou produkciou 300 tisíc kusov. Začiatok výstavby sa plánuje v máji 2005, výroba v novom závode, ktorý bude zaberať 26 hektárov, by sa mala rozbehnúť už začiatkom roka 2007.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...