Vyhľadávanie:

Príďte aj vy darovať život

Príďte aj vy darovať život

Tohtoročné Dni dobrovoľníkov – Hutníci pre Košice odštartuje Hutnícka kvapka krvi

Schopnosť pomôcť chorým darovaním krvi ľudia objavili už veľmi dávno. Vedeli ste, že prvú úspešnú transfúziu u človeka urobil Jean Baptiste Denis, lekár francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV. v roku 1667 a použil na to krv jahňaťa? No muselo ubehnúť až 150 rokov, aby sa vydarila transfúzia s ľudskou krvou, a to v roku 1818 pôrodníkovi Jamesovi Blundellovi... Ďalšie lekárske objavy, vrátane štyroch základných krvných skupín, na ktoré prišiel český psychiater Jan Jánský v roku 1907, systému Rh, protizrážanlivého roztoku umožňujúceho konzervovanie krvi a vývoja medicínskej prístrojovej techniky, posunuli transfúziológiu v priebehu rokov do jej novej a modernej éry. V súvislosti s jej rozvojom nemožno opomenúť meno košického chirurga prof. Jána Kňazovického, ktorý ako prvý Slovák podal úspešnú transfúziu krvi.

Dobrovoľné darcovstvo krvi je dnes rozšírené na celom svete. Darcovia svojim humánnym počinom, ktorý je mimochodom aj pre nich veľmi prospešný, zachránili nespočetné množstvo ľudských životov. Veď len na Slovensku potrebujú ročne ťažko chorí ľudia či obete havárií a úrazov približne dvesto tisíc transfúznych jednotiek.

Svojich priaznivcov si v priebehu svojej existencie našla i Hutnícka kvapka krvi. Mnohí železiari ju prichádzajú podporiť pravidelne každý rok, nejeden k darovaniu krvi pritiahne svojich najbližších, ale aj známych či kolegov z práce.

Aj v piatok 12. mája bude tím hematologicko-transfúziologického oddelenia šačianskej nemocnice v poliklinike vo Vstupnom areáli USSK pripravený zvládnuť odbery u všetkých darcov krvi. K dispozícii bude dostatočný počet odberných lôžok, aby boli odbery, ktoré začínajú už o 6. hodine ráno a potrvajú do poludnia, plynulé. Príďte aj vy darovať život.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...