Vyhľadávanie:

Príďte darovať život počas Hutníckej kvapky krvi

Príďte darovať život počas Hutníckej kvapky krvi

Stovky litrov krvi, najvzácnejšej tekutiny na svete, nezištne darovali účastníci Hutníckej kvapky krvi počas jej jedenástich ročníkov v rámci  dobrovoľníckych dní košickej oceliarne. V piatok 18. mája 2018 k nim na znak empatie s chorými určite pribudnú ďalšie. Veríme, že prídu nielen viacnásobní darcovia krvi, z ktorých sú mnohí držiteľmi bronzovej, striebornej či zlatej Janského plakety alebo aj Medaily dr. Jána Kňazovického, ale že  sa k stáliciam  pridružia aj  občasní darcovia a že odvahu nájdu tiež nováčikovia. Vítaný je naozaj každý. Lekári a zdravotnícky personál Hematologicko-transfúziologického oddelenia šačianskej nemocnice v poliklinike vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice sú spolu s primárkou Annamariou Bratkovou pripravení zvládnuť aj väčší nápor darcov a tak by malo ísť všetko ako po masle. K dispozícii bude, ako už tradične, dostatok odberných lôžok. Akcia sa začína o šiestej hodine ráno a je naplánovaná do dvanástej hodiny.

Ak ste sa rozhodli darovať krv po prvý raz, nezaškodí ozrejmiť si a pripomenúť zopár dôležitých informácií. Frekvencia darovania u mužov je 3 mesiace, u žien 4 mesiace od posledného odberu. Musíte  mať telesnú hmotnosť minimálne 50 kilogramov. Krv nemôže darovať  ten, kto je nosičom vírusu HIV, prekonal hepatitídu – žltačku typu B a C alebo trpí iným závažným a chronickým ochorením. Neposaďte sa na odberné lôžko smädní a nalačno. Večer predtým a ráno nejedzte  tučné syry, maslo, smotanu, mäsové jedlá či údeniny. Namiesto toho si dajte ľahké sacharidové jedlá, ovocie, zeleninu, sucháre... Minimálne 6 hodín pred odberom nefajčite, aspoň 12 až 14 hodín predtým nepite žiadny alkohol a 24 hodín pred odberom sa nevystavujte priveľkej psychickej či fyzickej námahe. Dbajte na to, aby ste boli oddýchnutí a čerství, pretože fyzický stav sa  odzrkadľuje na kvalite krvi. 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...