Vyhľadávanie:

Príďte pomôcť nemocniciam

Príďte pomôcť nemocniciam

Na transfuziológii je vítaný každý darca s každou krvnou skupinou

Čakáreň hematologicko-transfuziologického oddelenia šačianskej nemocnice vo vstupnom areáli železiarní bola v uplynulý piatok takmer plná. Zdravotníčky sa zvŕtali, aby čo najskôr vybavili tých, ktorí si privstali. "Dnes to vyzerá dobre. Ešte je len osem hodín a máme evidovaných už tridsať darcov. Sme radi," prezradili.

"Kiež by boli také všetky dni," želala si aj Annamária Bratková, primárka hematologicko-transfuziologického oddelenia Nemocnice Košice-Šaca, a.s., 1. súkromnej nemocnice. Približne od polovice júla totiž majú, rovnako ako všetky transfuziológie na Slovensku, menej darcov krvi. "Prichádza približne o polovicu menej ľudí než bežne. Dôvodom je dovolenkové obdobie," uviedla. "Veľa ľudí oddychuje a tí, ktorí pracujú, sa zasa nemôžu uvoľniť zo zamestnania. Študenti sú v zahraničí na brigádach... Zásoby krvi z júnových odberov sa začali míňať v druhej polovici júla, a to nielen u nás, ale vo všetkých trasfúzkach. V nemocnici v Šaci momentálne najviac chýba krvná skupina A Rh negatív a "nulky" - Rh faktor pozitív i negatív. Zatiaľ ide operačný program podľa plánu, pri ortopedických operáciách využívame čo najviac autotransfúzie, krv však potrebujú ťažké stavy v nemocnici. Vždy v takejto situácii sa obraciame na našich darcov s prosbou o pomoc, výzvy vysielali aj médiá. Myslím, že dnešná situácia v čakárni je odrazom zvýšenej publicity," domnievala sa primárka Bratková.

Prisadli sme si k Stanislavovi Lochmanovi z divízneho závodu Teplá valcovňa, ktorý ešte len čakal na odber. "Som pravidelným darcom a práve mi vyšiel termín. Bude to môj dvadsiaty deviaty odber," rozhovoril sa. "Po prvý raz som krv daroval ešte na vojenčine, kedysi sme chodievali aj z roboty kolektívne. Dnes už každý sám..."

Jána Šašáka priviedla na transfuziológiu výzva pomôcť nemocniciam v núdzi. "Som už dôchodca, bývalý železiar, krv však chodievam darovať pravidelne, aspoň raz za tri až štyri mesiace. Aspoň viem, že som zdravý. Dnes som tu po šesťdesiaty raz." Annamária Tóthová z úseku inžinierskych činností neprišla sama. "Rozhodli sme sa zareagovať na prosbu zdravotníkov o pomoc. Rozposlali sme e-maily, kto z kolegov mal záujem, prišiel. Podarilo sa dať dokopy sedem ľudí. Časť dovolenkuje a niektorým darcom nevyšiel práve termín. Inak by ich tu bolo určite viac," dodala presvedčene.

Zlákať sa dal aj kolega Roman Fendek. Možno práve táto iniciatíva odštartovala jeho pravidelné darcovstvo. "V minulosti som daroval krv viackrát, posledné štyri, päť rokov už nie. Dúfam, že teraz to bude častejšie. Nemám problém prísť kedykoľvek."

Vo dvojici prišli darovať krv otec a syn. Daniel Buchla je zmenovým elektrikárom v divíznom závode Energetika, syn žiakom Stredného odborného učilišťa hutníckeho v Šaci. "Z transfuziológie mi poslali SMS-ku, tak som tu," prezradil starší z mužov medzitým, čo skontroloval syna Daniela, ktorému bolo po odbere trochu nevoľno. Aj napriek tomu s odhodlaním prehlásil: "Prídem aj po tretí raz." Keď sme sa oceliara Ľuboša Deržáka opýtali, prečo chodieva darovať krv, bez váhania odpovedal: "Lebo je to správne, dúfam." A my už iba dodáme: vítaný je každý darca s každou krvnou skupinou, osobitne s Rh negatív.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...