Vyhľadávanie:

Príďte si pozrieť, čo dokážu šikovné ruky kolegov

Príďte si pozrieť, čo dokážu šikovné ruky kolegov

V Galérii U. S. Steel Košice vystavujú zamestnanci firmy

Kristína Skoumalová, Vladimír Dovičák, Jozef Vozár, Jaroslav Rašši, Stanislav Uporský, Emil Gáll, Gizela Bullová, Alžbeta Lacková, Milan Varga, Dagmar Dadejová, Gizela Sasáková, Helena Majorošová. Týchto dvanásť mien sa spája s najúspešnejšími účastníkmi prvého ročníka súťaže v tvorivosti zamestnancov U. S. Steel Košice. Od minulého týždňa sa svojimi prácami, spolu s ďalšími účastníkmi súťaže, prezentujú v Galérii U. S. Steel Košice.

Všetko sa začalo vlani v októbri, keď útvar Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy vyhlásil súťaž pre železiarov, ktorí svoj voľný čas aktívne venujú kumštu. Pre niekoho je to maľovanie či sochárstvo, pre iného práca s textilom alebo remeselná výroba. Súťažné kategórie boli teda dané a Jana Šlosárová, ktorá to všetko vymyslela, už nedočkavo čakala na prvé práce. Odvahu našlo napokon dvadsaťpäť kolegov, ktorí ich ponúkli viac ako stošesťdesiat. Od háčkovaných rukavičiek počnúc po niekoľkometrový drevený totem, s ktorým si ťažko poradili piati statní chlapi. Najpočetnejšie zastúpenie, osemdesiat prác, mala kategória maľba, bezmála päťdesiat sa nazbieralo v textile, sochári oboslali súťaž šestnástimi prácami a remeslá oslovili tvorcov, ktorí priniesli dvadsať prác.

O víťazoch rozhodla porota v zložení Jozef Kravec, Štefan Filep, Rudolf Hofer, Ladislav Škovran, Janka Onušková a Dušan Baláž. Ako sa už pre Oceľ východu vyjadrili bezprostredne po vyhodnotení začiatkom mája, nebolo to ľahké. Práce boli veľmi rôznorodé, u viacerých, hoci remeselne dobre spracovaných, však postrádali invenčnosť. Isté je, že hodnotenie anonymných prác bolo objektívne, o umiestnení rozhodoval počet hlasov porotcov.

V galérii má inštalované aspoň jedno svoje dielo každý z účastníkov súťaže. Prvými obdivovateľmi boli na štvrtkovej vernisáži prezident U. S. Steel Košice David Lohr, viceprezidenti Richardson a Jura, odborový predák Mikuláš Duľa, manželka viceprezidenta pre financovanie Jamesa Connora a početná skupina najbližších a kolegov vystavovateľov. Prezident vo svojom otváracom príhovore vyzdvihol schopnosti našich ľudí, ktoré sú hodné obdivu. Predseda poroty Jozef Kravec sa poďakoval firme za podporu tvorivosti a vytvorenie podmienok na individuálnu činnosť a prezentáciu. Všetci účastníci súťaže v tvorivosti si prevzali ďakovné listy, špeciálne na túto príležitosť vyrobené originálne tričká a ocenení prvým až tretím miestom aj finančné odmeny.

Víťazov, chýbala iba dvojica Rašši - Uporský, ktorí zvíťazili so svojím totemom, sme aj vyspovedali. Dagmar Dadejová, víťazka v kategórii remeselná výroba, pracuje na úseku technického servisu zákazníkom. Porota jej prisúdila prvé miesto za výrobu hodín. "Táto záľuba ma oslovila pred približne desiatimi rokmi," uviedla. "Vtedy som vyrobila prvý exemplár a pokračovala som. Čím som ich vyrobila viac, tým viac nápadov prichádzalo. Inšpirácie sú rôzne. Vidím napríklad zaujímavé šaty, vitráž a napadne mi, ako by sa to dalo zužitkovať. Často nápady prídu aj počas tvorby. Pre mňa je táto činnosť vynikajúcim oddychom po vyťažujúcej práci."

Kresbu a maľovanie považuje za vynikajúcu terapiu aj víťazka kategórie maľba Kristína Skoumalová, ktorá pracuje na úseku Generálneho manažéra pre Výskum a vývoj. "Od malička som rada kreslila, ale nikdy som si nemyslela, že viem kresliť. Keď som už bola na vysokej škole, mnohým sa moje kresby páčili. Rozdala som ich a mala som z ich záujmu radosť. Kresliť som neprestala, je to výborná terapia. Veľmi sa mi páči grafika, najradšej mám svoje čierno - biele obrázky, paradoxne ani jeden z nich sa do výberu nedostal. Silne na mňa pôsobí príroda, oslovuje ma ženskosť, jej hľadanie najmä v sebe. Veľmi ma zaujíma aj hlina ako materiál, mám v úmysle viac sa jej venovať."

"Som naozaj veľmi poctená, že som obsadila prvé miesto vo svojej kategórii," povedala ako prvé Gizela Bulová, víťazka textilnej tvorby. "Je to pre mňa silná motivácia, aby som sa po celý rok, do ďalšieho ročníka sú-ťaže, viac snažila. Háčkujem i paličkujem s veľkou láskou. V tejto mojej záľube ma podporuje i manžel, ktorý je naozaj veľmi trpezlivý. Chodievame spolu na výstavy, najbližšie to bude do blízkeho Solivaru, ale i do Vamberku v Čechách." Za svoju maturitu považuje paličkovanú dečku, ktorú možno na výstave tiež vidieť. Uháčkovanie čiernych šiat, ktoré porotu najviac zaujali, jej trvalo mesiac.

Výstava je otvorená denne od ôsmej do šestnástej hodiny do 22. júla 2005.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...