Vyhľadávanie:

"Príďte znova, radi vás uvidíme!"

"Príďte znova, radi vás uvidíme!"

Starkých v košickom domove dôchodcov teší pozornosť oceliarov

Tí, ktorí sa venujú tvorivým prácam a vedia oceniť kumšt, by si pri pohľade na výrobky Ladislava Mora a jeho manželky určite prišli na svoje. Doslova pastvou pre oči sú všakovaké dielka z prútia, ktoré len potvrdzujú, že ich autor svojej fantázii medze nekladie. Vázy, stojany, kvetináče, a to i v podobe precízne vypracovanej dobovej káry, všetko z prírodného materiálu, krášlia spolu s nádobkami na ukladanie všakovakých vecičiek, ktoré zo šúpolia vytvorili šikovné ruky jeho životnej partnerky, nielen spoločnú izbičku, ale i interiér Domova dôchodcov na Skladnej ulici v Košiciach.

Obdivovala ich minulý týždeň aj manželka prezidenta košickej oceliarne Susan Lohrová. Medzi seniormi žijúcimi v tomto zariadení sociálnej starostlivosti nebola po prvýkrát. S mnohými jeho osadníkmi sa už stretla neraz. Na spoločných posedeniach, pri zábavnej hre bingo... Aj minulotýždňové spoločné stretnutie bolo plné dobrej nálady... Starkých, v domove ich žije dovedna dvesto, návšteva i darčeky od košických oceliarov mimoriadne potešili. Manželov Mórových nevynímajúc. V útulne zariadenej miestnosti, kam nás pozvali na kus reči, nám prezradili čo to o sebe. V domove už spolu žijú piaty rok.

Sú, vravia, šťastní a spokojní. A vidieť to na nich... Pán Ladislav dáva vedieť, že ako pár sa jednoducho našli. "Keď sme sa brali," s úsmevom sa vracia do minulosti, "poznali sme sa spolu iba jeden mesiac. A vidíte! Sme manželmi už 51 rokov." Pozornosť, ktorú spoločnosť U. S. Steel Košice venuje starým ľuďom, možnosť vyrozprávať sa, dobre padli aj manželom Šutiovým. "Sme spokojní, cítime sa dobre, za tých šesť rokov, čo sme tu, sme omladli," smejú sa Alžbeta a Ladislav, ktorí majú spolu neuveriteľných 170 rokov. Aj napriek úctyhodnému veku sa cítia čulo.

Čas tu beží pomaly. Život ľudí, ktorým vek postriebril vlasy, je v domove viac či menej jednotvárny. Či to tak alebo onak, jedno je zrejmé. Potešia sa každej návšteve, dobrému slovu. Najmä tí, ktorých choroba pripútala na lôžko... Príďte znova, radi vás privítame, lúčili sa s nami.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...