Vyhľadávanie:

Prídu známi profesionáli

Prídu známi profesionáli

Budúci týždeň v znamení tenisového turnaja Steelers Cup Košice 2006

Ešte v roku 1993 sa v Košiciach uskutočnil prvý medzinárodný tenisový turnaj mužov zaradený do série turnajov ATP Challenger. Na dvorcoch tenisového areálu na Aničke sa potom až do roku 1998 vystriedalo veľa známych hráčov zo svetového tenisového rebríčka ATP tour, či už to bol náš najlepší slovenský tenista Dominik Hrbatý, ktorý v Košiciach vyhral v rokoch 1997 a 98, alebo Brazílčan Gustavo Kuerten, trojnásobný šampión Roland Garros, ako aj ďalšie esá ako Marat Safin, Hicham Arazi, Felix Mantilla, Jiří Novák i Albert Costa.

Po piatich rokoch tenisového pôstu od roku 2003 opäť do Košíc prichádzajú profesionálni hráči na challengerový turnaj pod názvom Steelers Cup s dotáciou 25 tisíc USD + Hospitality. A to najmä vďaka generálnemu partnerovi U. S. Steel Košice a iniciatíve organizátora Branislava Stankoviča, ktorý v premiérovom ročníku challengerového turnaja ešte v roku 1993 spolu s Mariánom Vajdom vyhral v Košiciach štvorhru. Aj na Steelers Cup sme videli viacerých mladých svetových hráčov. Medzi nich nepochybne patrili Cyperčan Marcos Baghdatis, bývalá juniorská svetová jednotka a tohtoročný finalista Australian Open. Ten sa v Košiciach predstavil v roku 2004, ale v 1. kole prehral s Austrálčanom Luczakom, ktorý napokon v našom turnaji vyhral a získal cennú trofej. Ďalej sa na dvorcoch Aničky predstavili Francúz Devilder, Gamonal z Chile, Holanďan Van Lottum, ale aj naši reprezentanti Michal Mertiňák, Ladislav Švarc či Lukáš Lacko. Od roku 2003 si víťazstvo zo Steelers Cup z Košíc postupne odniesli Martin Vassallo z Argentíny, Peter Luczak z Austrálie a vlani Razvan Sabau z Rumunska.

Ako nám povedal riaditeľ tohtoročného turnaja Steelers Cup Branislav Stankovič, ku dňu 22. mája, kedy bola uzávierka akceptačného listu, z ústredia ATP sa do hlavného turnaja na základe rebríčka dostalo 22 hráčov. Turnaj sa uskutoční v dňoch 12. - 17. júna 2006 na dvorcoch tenisového klubu Anička v Košiciach, kde už v sobotu a v nedeľu (10. - 11. júna) sa bude konať kvalifikácia. Z nej štyria najlepší postúpia do hlavnej 32-člennej súťaže, ďalší štyria majú šancu hrať s voľnými kartami a dvaja môžu získať špeciálnu kartu. Z nominantov bol zatiaľ najvyššie v počítači umiestnený Francúz Nicolas Devilder (158. miesto), posledným na 22. mieste bol Nemec Tobias Summerer (235. miesto).

Medzi prihlásenými sú tiež Američan Michael Russell, ktorý zažiaril v roku 2001 na Roland Garros, kde sa prebojoval až do osemfinále. Volajú ho Železný muž, vo svojej kariére už zarobil vyše pol milióna dolárov. Prídu aj tenisti z Čiech Jan Mertl a Pavel Snobel, Rakúšania Eschauer, Peya a Eitzinger i Nemec Daniel Elsner, ktorý bol pred šiestimi rokmi v prvej stovke svetového rebríčka na 27. mieste. Košičania uvidia aj Adriana Garciu, reprezentanta Chile. Jeho tím vyhral v tomto roku vo februári v Davisovom pohári nad Slovenskom 4:1. Zo Slovákov sa v Košiciach predstavia Lukáš Lacko, Miloš Mečír junior a Ivo Klec. Ďalší mladí slovenskí tenisti sa môžu do hlavnej súťaže prebojovať z kvalifikácie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...