Vyhľadávanie:

Príjemné Oskarove hrmenie

Príjemné Oskarove hrmenie

U. S. Steel Talent Night 2006

A bolo po muzike. Decibely stíchli, melódie sa roztratili v ušiach odchádzajúcich divákov. Hudobníci balili nástroje, speváci si mlčaním hladili hlasivky. Ostarnuté, socialisticky ošúchané Jumbo osamelo. Zvonku dokresľoval nostalgickú, takmer ponurú atmosféru mrmot hromu. Nad Košice prichádzala búrka. Takto to vyzeralo tesne po skončení šiesteho ročníka U. S. Steel TALENT NIGHT 2006. Ale iba na pohľad, pretože s tým, čo sa v Jumbe dialo počas uplynulých dní, a najmä v onen štvrtok, nemal ten obrázok absolútne nič spoločného.

Po celý čas tam totiž vládla nespútaná tvorivosť, úprimná radosť z hudby i tanca, a predovšetkým všadeprítomná mladosť. Kým tanečníkom stačil na cestu od výberového kola po finále jeden deň, hudobníci a speváci ich potrebovali tri. Porota s nimi mala čo robiť a poctivo si nechala drať uši a niekedy aj nervy sedemdesiatimi šiestimi produkciami prihlásených súťažiacich. Raz darmo, talent sa nehľadá ľahko, ani bezbolestne. A už vôbec sa ľahko nepresadzuje. Do semifinálového kola napokon vybrala trinástich adeptov. Po ich vystúpení sa zhodla, že do finále majú najväčšie právo postúpiť hudobné skupiny Koma Jota, Asfalt a Good Fancy. Predseda poroty Oskar Rózsa a jej členovia Lenka Slaná, Martin Sarvaš, Julo Viršík, Marián Čekovský, Martin Valihora a Ľubica Šipošová však slávnostným vyhlásením výsledkov svoju porotcovskú "šmikňu" plnú papierov nezamkli. Naopak, otvorili ju dokorán všetkým súťažiacim, ktorí stáli o to dozvedieť sa čosi o svojom (ne)umení. A tak, zatiaľ čo vonku hrmel hrom, vo vnútri zasa dôrazný hlas Oskara Rózsu.

"...váš žáner treba hrať modernejšie, mali by ste čerpať inšpiráciu vo funiku, ste dobrá kapela, všetko v poriadku, robte to ďalej, máte slušný potenciál, hľadajte zdroje v čiernej muzike..." Počúvali jedni a zdalo sa, že ich tie slová tešia. "...CVIČIŤ, CVIČIŤ, CVIČIŤ !!!". Dostali do svojej muzikantskej výbavy druhí.

Oskar Rózsa sa nadýchol a vzal si na paškál ďalších. Skupine DXSONS napríklad poradil takto. "Super, super, ale mali by ste mať speváčku. Ženský element vám chýba". Jedni z finalistov, košickí konzervatoristi, tvoriaci skupinu Good Fancy, si zase vypočuli "...,máte vysoký potenciál, solídne sa v tom orientujete. Rozanalyzujte si to, študujte príklady, Duran Duran, Nicka Kershawa, počúvajte ako hraje Gabriel, David Rose, Robertson, ako to majú oni vymyslené." Potom pozrel na jedného z chlapcov a povedal akoby nič - "Ty si už ku koncu prestal ladiť".

A tak to pokračovalo. Oskar Rózsa každou vetou dokazoval, že svoju úlohu zobral s najväčšou vážnosťou a všetkých účinkujúcich si z hľadiska vypočul naozaj pozorne. Keď mu potom vchádzali do miestnosti, okamžite bol v obraze.

"Boli ste najoriginálnejší..." potešil ešte konzervatoristov a venoval chvíľku aj Oceli východu. "Táto súťaž má zmysel. Predstavil sa tu kopec dobrých kapiel, medzi nimi aj jedinečné talenty. Dostali šancu navzájom sa vypočuť, spoznať svoju tvorbu. Môžem povedať, že tento ročník je lepší ako predošlý. Akurát som nešťastný z toho pretrvávajúceho staromódneho estetického cítenia muziky u mladých. Tie deti stále kopírujú vzory lokálnych kapiel a nepozerajú sa na špičku. Neviem prečo je to tak, veď dnes nie je žiaden problém podučiť sa u hocikoho." Na otázku, či mu to prácne preosievanie talentov ešte nejde na nervy, sa zasmial. "Nie, vôbec nie, robím to rád."

Nuž, teda tak. V Jumbe i nad ním dohrmelo. Ani z jedného ozajstná búrka nevznikla. Oskar Rózsa, ten skvelý hudobník, sa začínajúcim kolegom prihováral kamarátsky, vôbec sa netváril dôležito, nikoho nezhadzoval, chyby síce otvorene, bez obalu vytýkal, ale zároveň sa snažil poradiť ako ich odstrániť. On, ale aj Julo Viršík, ktorého sa nám podarilo chytiť ešte pred vyhlásením výsledkov, súťaž U. S. Steel Talent Night hodnotia vysoko. "Má prestíž. Veď čosi také nikto iný na Slovensku nerobí. Kapely z východu majú šťastie, že sa tu pravidelne koná toto podujatie. Inde by organizátorom za takú možnosť prezentovať sa ruky bozkávali."

Ovocie zbierané začiatkom leta si budú môcť Košičania vychutnať na jeho konci. Vtedy si to spolu vo finále súťaže U. S. Steel Talent Night rozdajú prešovské kapely Koma Jota a Asfalt s košickou Good Fancy. Zdá sa, že tradičné východniarske hudobné liahne produkujú ďalej.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...