Vyhľadávanie:

Príležitosť pre mladých cyklistov

Príležitosť pre mladých cyklistov

V Moldave nad Bodvou vyvíjajú v klube Ansima aktívnu činnosť aj športovci z USSK

Cyklistika patrila v minulosti medzi populárne športy mladých ľudí. V cyklistických oddieloch Lokomotívy alebo VSŽ vyrastali cyklistické talenty, ktoré neskôr už ako aktívni pretekári úspešne reprezentovali svoj oddiel nielen v domácich, ale aj v medzinárodných cyklistických pretekoch. Postupne však cestná cyklistika nebola pre mladých vyznávačov tohto športu dosť atraktívna, preto vyhľadávali taký šport, ktorý by im na dvoch kolesách priniesol viac adrenalínu. Obľúbili si jazdu v teréne na horských bicykloch, alebo ich očaril cyklokros.

Tí skôr narodení sa dali na cykloturistiku a tak v cyklistickom oddieli VSŽ, ktorý vedie bývalý aktívny cyklista a zamestnanec U. S. Steel Košice Milan Brutovský, sa cyklistike venujú čisto amatérsky. Klasickí cyklisti - cestári už akosi vymizli, preto každý pokus o oživenie tohto športu vzbudzuje dnes veľkú pozornosť. Vlani sa o to pokúsili v Moldave nad Bodvou, kde z iniciatívy Borisa Mičudu vznikol nový cyklistický klub Ansima. Začali v skromných podmienkach s piatimi talentovanými pretekármi od 11 do 17 rokov, ktorí sa poctivým tréningom prepracovali medzi najlepších cyklistov v mládežníckych kategóriách na Slovensku.

Ich úspechy pre Oceľ východu priblížil asistent trénera Ján Miklóš, predák lakoplastovacej linky v divíznom závode Zušľachťovne U. S. Steel Košice: "Aktívne trénujeme denne už od apríla a takmer každý týždeň sa chlapci zúčastňujú na rôznych cestných pretekoch po celom Slovensku. Náš mladší žiak Simon Mičuda je v tomto roku na Slovensku v priebežnom hodnotení výsledkov z doterajších pretekov na 3. mieste a ďalší dvaja Martin Miklóš a František Nguen-van sú v prvej desiatke vo svojej vekovej kategórii. Medzi staršími žiakmi sa vlaňajší vicemajster Slovenska v kategórii mladších žiakov Mário Daško prebojoval v tomto roku už v oveľa silnejšej konkurencii tiež do prvej desiatky. Po nedávnych pretekoch v Kláštore pod Znievom figuruje v priebežnom hodnotení na deviatej priečke. Na nedávnych majstrovstvách Slovenska v Budiši a Malom Čepčíne skončil Daško na 10. mieste. Medzi juniormi máme Milana Rovňáka, ktorý si ako reprezentant Slovenska dobre počínal na nedávnych pretekoch Svetového pohára v Poľsku. Chlapci majú svoj vzor, je ním slovenský juniorský reprezentant Peter Sagan, ktorý na nedávnych majstrovstvách sveta juniorov v Mexiku obsadil 4. miesto. Tak ako U. S. Steel Košice dáva šancu mladým hokejistom, basketbalistkám a futbalistom, aj my chceme dať príležitosť mladým chlapcom, ktorých baví cyklistika. Najmä deťom z radov zamestnancov, aby sa k nám pridali. Prihlásiť sa môžu u mňa na tel. klapke vo firme 3-2406, alebo 3-3598."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...