Vyhľadávanie:

Primátor si pochvaľuje vzťahy s U. S. Steel Košice

Primátor si pochvaľuje vzťahy s U. S. Steel Košice

Pozitívny signál - mesto znižuje svoje dlhy

Udalosti, ktoré rozhodujúcim spôsobom ovplyvňovali vlaňajší život Košíc, boli minulý týždeň vo štvrtok hlavnou témou besedy primátora mesta Zdenka Trebuľu s novinármi. Na už tradičnom spoločnom novoročnom stretnutí sa najčastejšie skloňovalo slovo peniaze. Nie je žiadnym tajomstvom, že mestská pokladnica, dá sa povedať, zíva prázdnotou. Želanie radných - ukončiť vlani proces reštrukturalizácie dlhovej služby nevyšlo. Do konca roka bolo treba umoriť 351 miliónov korún, no predaj 3800 hektárov mestských lesov, ktorý by pomohol zložitú situáciu zmierniť, sa neuskutočnil.

"Podarilo sa nám však v rámci spoločného úsilia s bankami dohodnúť na poskytnutí syndikovaného úveru vo výške 351 miliónov korún a obligácie z roku 1999 umoriť," skonštatoval Zdenko Trebuľa a dodal, že nasledujúci krok, ktorý mesto muselo urobiť, on sám nepovažuje za najsprávnejší. Zastáva totiž teóriu nepredávať nehnuteľný majetok, ktorý produkuje ďalší majetok. Inej cesty však nebolo.

"Nakoniec sme pristúpili k predaju niektorých objektov v meste, predovšetkým obchodných centier, ktoré z prenájmu dovtedy prinášali najmä mestským častiam určité finančné prostriedky. Tie im dnes v rozpočtoch chýbajú. Znalecká hodnota predávaného majetku predstavovala 70 368 tisíc korún, my sme zaň získali 98 miliónov. Uplatňovali sme pri tom veľmi transparentný spôsob predaja. Vo výberových konaniach vyhrali tí, čo ponúkli najviac. Získané prostriedky sme použili na čiastočné splatenie spomínaného krátkodobého syndikovaného úveru, ktorý sme znížili na 281 miliónov korún." K 31. decembru 2003 tak predstavuje dlh mesta 1 miliardu 452 miliónov korún. Jeho zníženie o bezmála 160 miliónov oproti rovnakému obdobiu vlaňajška považuje primátor a podľa jeho slov aj zástupcovia odborných finančných kruhov za pozitívny signál. Mesto si v minulom roku plnilo všetky záväzky v termíne, voči dodávateľom sa dostalo do 30-dňovej lehoty splatnosti. "Zaplatilo" za to však pomerne vysokú cenu. Už piaty rok bolo nútené zastaviť všetky zásadnejšie investície. Dokonca aj tie, ktoré je povinné realizovať. Napríklad v oblasti údržby a opráv.

Na stretnutí sa hovorilo o problematickom rozpočte mesta na tento rok, ktorý pred dvomi týždňami poslanci schválili, otázkach prechodu kompetencií v oblasti školstva, sociálnych záležitostiach, doprave. (K niektorým témam sa v Oceli východu vrátime).

Primátor sa vyjadril aj na margo spolupráce s U. S. Steel Košice: "Som veľmi rád, že v priebehu uplynulého roka došlo k ešte výraznejšiemu prehĺbeniu vzťahov medzi mestom a U. S. Steel Košice. Ja ich dnes hodnotím na veľmi vysokej úrovni. U. S. Steel Košice skutočne veľmi aktívne participuje na riešení mnohých otázok, ktoré naše mesto potrebuje riešiť a na čo nemá finančné prostriedky."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...