Vyhľadávanie:

Pripravujú výstavbu karantény

Pripravujú výstavbu karantény

Košická ZOO si pripomenula 25. výročie svojho vzniku

Zoologická záhrada v Košiciach, rozlohou tretia najväčšia v Európe, oslávila minulý týždeň, 1. júla 2004, svoje dvadsiate piate výročie.

"Budovať sa začala v roku 1979, prvých sedem hektárov expozičnej plochy bolo sprístupnených v roku 1986. Pôvodným úmyslom bolo zamerať sa v prvom rade na chov dravých vtákov a sov, v priebehu rokov sa však koncepcia zoologickej záhrady zmenila. Vyrástla na ploche 288 hektárov a dnes sa orientujeme v prevažnej miere na stredoázijskú faunu chovanú v priestoroch, ktoré sa svojím charakterom i veľkosťou približujú prírodným podmienkam," informoval na tlačovej besede, ktorá sa pri tejto príležitosti uskutočnila, riaditeľ košickej ZOO Karol Seman. "Chováme v nej 141 druhov zvierat z piatich kontinentov a viac ako 800 jedincov."

Nie je to konečné množstvo. Po dobudovaní ZOO sa má počet zvierat zdvojnásobiť. Chovné zariadenia sú postupne budované na jednej tretine celkovej rozlohy záhrady. Ostatné územie, ktoré tvoria lesné porasty, budú využívané na vybudovanie karantény, rehabilitačnej stanice regionálneho významu, či ošetrovne. Podľa slov Karola Semana s výstavbou karanténnych zariadení chcú začať už v tomto roku. "Zákony o ochrane životného prostredia sa po vstupe do Európskej únie sprísnili a my ich musíme dodržať. U každého zvieratka, ktoré k nám príde z inej ZOO, musíme dvadsaťosem dní sledovať jeho zdravotný stav. Karanténne zariadenie, ktoré musí spĺňať európske normy, je dôležité aj kvôli zamedzeniu dovozu prípadnej nákazy," skonštatoval. Náklady na výstavbu predstavujú približne 22 miliónov korún.

Ročne navštívi košickú ZOO približne 100 tisíc ľudí. Mnohí merajú cestu do Kavečian aj kvôli rarite, ktorá sa dostala do Guinessovej knihy rekordov - medvedím pätorčatám, ktoré v máji tohto roku dostali k dispozícii nový, atypicky vybudovaný medvedinec. Adoptívnym rodičom jedného z nich je spoločnosť U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...