Vyhľadávanie:

Príspevok k bezpečnej doprave

Príspevok k bezpečnej doprave

Rekonštrukcia električkovej trate vo VA U. S. Steel Košice aj za prispenia oceliarskej spoločnosti

Odovzdanie trate
Pásku na rekonštruovanej slučke vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice 22. októbra slávnostne prestrihli primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa, prezident oceliarskej spoločnosti Christopher Navetta a riaditeľ DPMK, a.s. Igor Reiprich.

Vynovenú slučku električkovej trate vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice slávnostne odovzdali do užívania v piatok 22. októbra za účasti primátora Košíc Zdenka Trebuľu, prezidenta U. S. Steel Košice Christophera Navettu, generálneho riaditeľa DPMK, a. s. Igora Reipricha a generálneho riaditeľa spoločnosti Koľajové a dopravné stavby s.r.o. Milana Šimoňaka.

Tridsaťjeden kilometrová električková trať z Košíc do Vstupného areálu U. S. Steel Košice a späť má za sebou štyridsať rokov prevádzky. Komplexnou rekonštrukciou, rozdelenou do piatich etáp, prechádza od roku 2002. Tohto roku dopravári na tzv. slučke vo vstupnom areáli obnovili počas dvoch etáp výluky 522,2 metra koľajníc a vymenili šesť výhybiek. Oprava zvyšných 394,8 metra koľají a troch električkových nástupísk je plánovaná v budúcom roku.

"Denne sa vo vstupnom areáli otočí vyše sedemsto spojov, čo predstavuje 12 až 13 percent všetkých spojov na území Košíc," uviedol riaditeľ DPMK. "V obnove trate pokračujeme na budúci rok. Okrem koľají chceme zvýšiť bezpečnosť a estetickú úroveň nástupísk, ktoré boli postavené začiatkom šesťdesiatych rokov. Dôstojnejšie pracovné podmienky budú mať aj dispečeri, ktorí sa presťahujú do murovanej budovy." Igor Reiprich ocenil spoluprácu s U. S. Steel Košice a vyzdvihol prístup spoločnosti k ochrane zdravia a bezpečnosti zamestnancov, ktorý sa prejavil aj pri obnove električkovej trate a vlani i pri výstavbe novej brány pre vstup autobusov do podniku.

Ochotu firmy podieľať sa na riešení problémov mesta vyzdvihol tiež primátor Košíc Zdenko Trebuľa. "Pred rokom a pol sa nám spoločne podarilo vyriešiť problém s komunikáciou pod mostami pri Haniske. Vtedy sme sa dohodli, že spolupracovať budeme nielen v oblasti nadstavby, kultúry a športu, ale aj pri problémoch, ktoré prináša konkrétny život. Som rád, že U. S. Steel Košice prispeli na to, aby zamestnanci firmy cestovali do práce a domov bezpečne."

Obnovu slučky vo vstupnom areáli realizovali Koľajové a dopravné stavby s.r.o. Košice. Výrobcom a dodávateľom použitých výhybiek je poľská spoločnosť Koltram sp.z.o.o., ktorej výhradným zástupcom pre Slovensko sú Koľajové a dopravné stavby s.r.o. Košice. Výmena nových komponentov s použitím srdcoviek z oceľového monobloku zaručuje podstatné zvýšenie kvality a zároveň zníženie ich opotrebovania. Novinkou je koľajový mazník českého výrobcu Top Gain s.r.o. Ostrava, ktorý v oblúkoch zvýši životnosť koľajníc a v konkrétnom úseku zníži hlučnosť.

Dopravný podnik mesta Košice na opravách trate od roku 2002 preinvestoval 20 miliónov 860 tisíc korún. Spoločnosť U. S. Steel Košice prispela formou daru sumou 8 miliónov korún.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...