Vyhľadávanie:

Prístroj na stanovenie diagnózy glaukómu

Prístroj na stanovenie diagnózy glaukómu

(3F s.r.o., Mikrochirurgia oka, Košice)

Glaukóm či ľudovo povedané zelený zákal. Diagnóza, ktorá sa spája s prívlastkom tichý zabiják. Nebolí, prvotné príznaky sú takmer nepostrehnuteľné, ba dokonca nemusia sa objaviť vôbec. Mierne bolesti hlavy, niekedy laikovi nič nenapovedajú. No ak sa nelieči, na konci je tma.

"Glaukóm je multifaktoriálne ochorenie," konštatuje oftalmológ František Dabóczi z Mikrochirurgie oka, pracoviska jednodňovej očnej chirurgie, ktoré sídli na Námestí mladých poľnohospodárov 1 v Košiciach-Barci. "Na jeho vzniku sa teda podieľa viacero faktorov. Svoje určite zohráva genetika, ale aj napríklad dlhodobá liečba kortikoidmi, ktorá môže spôsobiť takzvaný sekundárny glaukóm. Aj keď je ale toto ochorenie zdedené, málokedy sa prejaví už hneď po narodení. No i takéto prípady medicína pozná. Väčšinou sa objavuje po štyridsiatom roku veku. Chvalabohu, dnes sa už často nestretávame s ľuďmi, ktorí by v dôsledku glaukómu oslepli. Existuje totiž dosť spôsobov, ako sa dajú jeho náznaky odchytiť a okamžite začať s konzervatívnou liečbou. Dôležitým je preventívne vyšetrenie vnútroočného tlaku." Vzápätí však dodáva, že potvrdenie vysokého vnútroočného tlaku nad 21 mmHg, ešte nie je dôkazom, že ide naozaj o zelený zákal. "Je to príznak, ktorý bol spolu s odhalením viditeľného poškodenia zrakového nervu dlhé roky pri diagnostikovaní glaukómu podstatným a určujúcim. Postupne sa vytvárali nové a nové moderné metódy jeho definitívneho odhalenia. Zistilo sa, že do skupiny glaukomatikov bolo zbytočne zaradených veľké množstvo ľudí, predovšetkým na základe zvýšeného vnútroočného tlaku. V skutočnosti nimi neboli."

Medicínska veda ide míľovými krokmi dopredu. Unikátny prístroj GDx VCC americkej výroby je schopný diagnózu glaukómu stanoviť definitívne. Pre pacienta i lekára je to nesmierna výhoda. Nie je najlacnejší, stojí 3 milióny korún. Nadácia U. S. Steel Košice vyhovela žiadosti oftalmológov z 3F s.r.o. Mikrochirurgia oka a prispela na jeho zakúpenie.

"Sme nesmierne radi," hovorí František Dabóczi. "V súčasnosti totiž pracuje na Slovensku jediný takýto prístroj v Bratislave. Veľké množstvo pacientov z celého Slovenska musí cestovať do hlavného mesta za vyšetrením na ňom, pričom čakacie termíny sú stále dlhšie a dlhšie. Počin Nadácie U. S. Steel Košice určite ocení veľké množstvo pacientov z celého východného Slovenska."

Medicínske štatistiky potvrdzujú, že na Slovensku je celoživotne liečených na glaukóm štyri až päť percent populácie. To je veľa, tvrdia lekári. Podľa dostupných údajov bola táto diagnóza stanovená aj u vyše tisíc zamestnancov U. S. Steel Košice. "Predstavte si, že idete po Hlavnej ulici v Košiciach a cestou miniete sto ľudí. Medzi nimi je päť, ktorí si denne kvapkajú do očí liek proti glaukómu."

Mikrochirurgia oka v Košiciach -Barci je jedným z mála zdravotníckych zariadení, ktoré sa orientuje na moderné ambulantné chirurgické výkony a keratorefrakčnú chirurgiu, a to na základe kvapkovej anestézy. Znecitlivenie sa teda nekoná systémom ihla-obstrekovanie. Výhoda pre ľudí, ktorí sú na totálnu anestézu alergickí alebo majú jednoducho z injekcií neprekonateľný strach.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...