Vyhľadávanie:

Projekt Košíc súperí pred medzinárodnou komisiou

Projekt Košíc súperí pred medzinárodnou komisiou

V Bratislave sa rozhoduje o postupe do druhého kola súťaže o titul EHMK 2013

Ako informovali na minulotýždennom stretnutí s novinármi primátor Košíc František Knapík a manažér projektu kandidatúry mesta Košice na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 Marek Kolarčík, mesto Košice sa úspešne kvalifikovalo do 1. kola súťaže odovzdaním projektu kandidatúry na titul EHMK 2013 Ministerstvu kultúry SR. Projekt budú pred 13-člennou medzinárodnou komisiou prezentovať zajtra, 13. decembra, v Bratislave. Rozhodnutie o tom, ktoré dve z deviatich kandidátskych miest postúpia do 2. kola (začína sa v januári 2008 a potrvá do augusta 2008), padne v piatok, 14. decembra.

Na projekte pracovalo od februára tohto roku vyše sto expertov v oblasti umenia, histórie, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu z Košíc i Slovenska. Košičania sa od ostatných slovenských kandidátskych miest chceli odlíšiť už spôsobom kampane. Vsadili na zaujímavé kultúrne podujatia, pri príprave ktorých dostali priestor mladí umelci. Obyvatelia a návštevníci mesta tak mohli byť účastníkmi približne 50 kultúrnych akcií. Viaceré zaujali novou originalitou.

Projekt, s ktorým predstupujú pred komisiu, ráta v prípade úspechu s mnohými atraktívnymi medzinárodnými kultúrnymi podujatiami v nových i rekonštruovaných priestoroch. Bývalá Baňa Bankov by sa napríklad po modernizácii mala zmeniť na akýsi kultúrny hrad, moderné medzinárodné open air centrum, kde by sa konali festivaly pre 20 až 30 tisíc návštevníkov. V zrekonštruovaných bývalých kasárňach kapitána Jaroša na Kukučínovej ulici plánujú organizovať výmenné zahraničné pobyty umelcov. Mal by tu byť aj inkubátor umenia pre mladých absolventov umeleckých škôl, ktorí by tu našli chýbajúce priestory na tvorbu. Ráta sa tiež so zastrešením amfiteátra.

Do projektu sa zapojil aj Košický samosprávny kraj (KSK) prostredníctvom Programu Terra Incognita, čo je projekt štyroch historických ciest - gotickej, železnej, vínnej a cisársko-kráľovskej poštovej cesty. Kandidatúra Košíc má aj podporu všetkých 16 miest Košického kraja. Náklady na projekt predstavujú 2,5 miliardy korún. Mesto by sa na spolufinancovaní malo podieľať 500 miliónmi korún v rozpätí rokov 2009 až 2014 a KSK 340 miliónmi korún. Ďalšie finančné zdroje by mali v prípade víťazstva plynúť zo štrukturálnych fondov EÚ, štátneho rozpočtu a rozpočtov 16 miest Košického kraja. Podľa primátora Knapíka očakáva mesto aj zapojenie súkromných sponzorov. Spolufinancovanie mesta by podľa jeho vyjadrenia nemalo ohroziť fungovanie Košíc. Prínos projektu vidí okrem novej infraštruktúry a špičkového medzinárodného programu vo výraznom zvýšení zahraničnej návštevnosti, zlepšení medzinárodného imidžu a množstve kvalitných pracovných príležitostí.

Košice sú v konkurencii deviatich miest považované podľa Kolarčíka za veľmi vážneho kandidáta. Veľmi dobré projekty, povedal, však majú aj Prešov, Banská Bystrica a Nitra. Ak by naše mesto do 2. kola nepostúpilo, radnica plánuje niektoré projekty využiť za pomoci štrukturálnych fondov EÚ.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...