Vyhľadávanie:

Protestná demonštrácia v Bruseli na začiatku novembra

Protestná demonštrácia v Bruseli na začiatku novembra

Znepokojenie európskych hutníkov pretrváva

Na pravidelnom zasadnutí Výboru pre oceľ a kovy v rámci európskej odborovej konfederácie, ktoré sa uskutočnilo 6. októbra 2016 v Bruseli, zvolili jeho členovia predsedu pre ďalšie funkčné obdobie. Opätovne sa ním stal Michal Bach z nemeckého IG METALU. Novozvolený predseda informoval o zasadnutí spoločného sociálneho výboru s výrobcami ocele združenými v Eurofere, kde ho rovnako zvolili za predsedu výboru.

Účastníci zasadnutia po oboznámení sa s aktuálnym dianím v hutníctve konštatovali, že dôsledky krízy, vrátane politických turbulencií, naďalej pociťujeme. Preto je veľmi dôležité ovplyvňovať politiku Európskej komisie, aby s cieľom zachovať európske oceliarstvo pretavila Akčný plán pre oceľ do konkrétnych činov. Tým, že je tento priemysel jedným z energeticky najnáročnejších, majú jednotlivé európske krajiny k využívaniu rozličných druhov energií rozdielny prístup..

Súčasné oceliarenské trendy ukázali, že prvý štvrťrok 2016 bol zlý takmer v celej Európe. Aj počas tohto obdobia boli zatvorené niektoré prevádzky, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou už neotvoria. Obrat nastal v druhom štvrťroku, čo jednoznačne vyplynulo z prezentácií jednotlivých oceliarenských podnikov v Európe.  Nie je však možné s určitosťou povedať, či je to obrat trvalý alebo len dočasný. Naďalej platí, že Čína produkuje 50 percent celosvetovej ocele, pričom výroba a vývoz rastie aj v Turecku,  Indii i Južnej Kórei. Výrobcovia z týchto krajín „tlačia“ svoje výrobky do Európskej únie, ktorá zaznamenala pokles výroby oproti roku 2015 o viac ako 5 miliónov ton. Okrem uplatňovania cenového dumpingu sa uplatňuje aj finančný dumping. Čína napríklad umelo oslabuje svoju menu. V tomto období platí, že viac do Európskej únie dovážame, ako z nej vyvážame.

Na zasadnutí sme spoločne konštatovali, že stojíme pred veľkými výzvami a aby sme v konkurencii obstáli, potrebujeme do našich hutníckych podnikov investície, ktoré boli za posledných desať rokov veľmi nízke. Musíme zabezpečiť už na národnej úrovni vhodné energetické podmienky v oblasti cien a hutníkom sa musí vymedziť politický priestor, aby mohli prežiť. Dôležité je, či bude Číne udelený status trhovej ekonomiky. To by nám situáciu veľmi sťažilo.

Ďalšou výzvou je obchodovanie s emisiami (ETS), aby sme mohli vyrábať a mali dostatok emisných kvót. Potrebujeme skrátiť antidumpingové konania zo súčasných deväť mesiacov na  jeden až dva mesiace a zvýšiť dovozné clá za oceľ. Tieto požiadavky hutníkov sa stretávajú s veľkým odporom, preto ich potrebujeme politikom opäť pripomenúť. Európska odborová konfederácia sa rozhodla zorganizovať mohutnú demonštráciu v Bruseli, ktorá sa uskutoční 9. novembra 2016. Nebudú na nej chýbať ani zamestnanci – odborári zo spoločnosti U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...