Vyhľadávanie:

Prvé majstrovstvá v hádzaní šípok na terč

Prvé majstrovstvá v hádzaní šípok na terč

V rámci rekreačného športovania pripravujeme koncom roka 2007 prvé majstrovstvá U. S. Steel Košice v hádzaní šípok na terč. Aby ste si mohli cez prázdninové dovolenkové obdobie tento šport vyskúšať, prípadne natrénovať, ponúkame vám o ňom niekoľko informácií.

Možno pre viacerých výrazy ako straight, barrel, alebo torpedo budú znamenať niečo iné, ale pre znalcov je jasné, že ide o rozlišovacie označenia pre tri základné typy šípok. Ten prvý (straight) znamená, že teleso šípky má svoju hmotnosť rovnomerne rozdelenú po celej dĺžke, druhý (barrel), že šípka má ťažisko v prostriedku a tretí názov (torpédo) znamená, že šípka má ťažisko vpredu. Násadky a letky sú neoddeliteľnou súčasťou šípok, a tak môžeme uzatvoriť, že šípka pozostáva z hrotu, tela, násadky a letky. Hrot môže byť oceľový, u klasických šípok, a umelý pre elektronické šípky.

Toto sú vstupné informácie k plánovanému zaradeniu hádzania šípkami medzi organizované aktivity pre našich zamestnancov. Šípkari, ktorí hrávajú súťažne, potvrdia, že je to náročný šport a metodické materiály píšu, že ten kto chce hrať dobre a vyhrávať, musí trénovať denne aspoň hodinu. Pre začiatočníkov je tu rada - najprv sa snažte hádzať šípky za sebou na akékoľvek miesto na terči. Tým sa naučíte opakovať hod. Potom sa treba snažiť hádzať a triafať dookola od 1 do 20, čím sa naučíte mieriť. Dôležité je počas hodu zachovať telo v pokoji a nehybnosti, pohybovať iba predlaktím a zápästím. Takže stojte a nehýbte sa. Vždy používajte rovnaké postavenie, ktoré je uvoľnené a stabilné. Rovnováha je extrémne dôležitá a má obrovský vplyv na presnosť. Pokiaľ hádžete pravou rukou, pravý bok je natočený k terču, pravá noha, na ktorej je váha tela, je vpredu a dotýka sa čiary hodu. Tá je 2,37 m od terča. Na úvod by to stačilo a teraz dobrá rada pred dovolenkami: pribaľte si (akože pre deti) terč so šípkami a potvrďte svoje majstrovstvo na prvom šampionáte, ktorý sa uskutoční v závere roka v sále študentského domova na Jedlíkovej. Podrobnejšie informácie na mailovej adrese jcaban@sk.uss.com.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...