Vyhľadávanie:

Prvenstvo košickej oceliarni

Prvenstvo košickej oceliarni

Víťazi medzinárodnej ekologickej súťaže EKO 2007 sú už známi

Víťazi 7. ročníka medzinárodnej ekologickej súťaže EKO 2007, nad ktorou prevzali záštitu ministri životného prostredia Slovenskej republiky, Poľska a Českej republiky a ktorého organizátorom bola Hutnícka fakulta Technickej univerzity (TU) Košice spolu s U. S. Steel Košice, Nadáciou SPP a Zväzom hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie SR, sú už od minulého týždňa, piatku, 30. novembra, známi. Na slávnostnom vyhodnotení výsledkov, ktoré sa uskutočnilo na pôde TU Košice sa zúčastnil prodekan pre vzdelávanie tejto univerzity Pavel Raschman, dekan Hutníckej fakulty Karel Tomášek, generálny manažér pre environment USSK Tibor Duchonovič a ďalší zahraniční hostia z akademických obcí i priemyselnej sféry.

Prvé miesto v kategórii organizácie udelila medzinárodná porota, ktorej predsedal Josef Byrtus, práci Milana Sančiho zo spoločnosti U. S. Steel Košice, zaoberajúcej sa problematikou ekologizácie výroby energetických médií v USSK. V kategórii stredné školy zvíťazili Czeslaw Sliž, Bogdan Czudek a Michael Kufa zo Strednej školy Třinec - Kanada, ktorí sa zaoberali otázkou tepelných čerpadiel. Medzi súťažiacimi študentmi vysokých škôl a univerzít porotu najviac presvedčila práca poľských vysokoškolákov riešiaca metódy tavby ocele.

"Do všetkých troch národných kôl súťaže," informovala predsedníčka slovenského národného organizačného výboru Jana Kaduková, "prišlo 119 projektov zameraných na ochranu a zlepšovanie životného prostredia. Z nich najviac, 74, podali v Poľskej republike."

Medzinárodná ekologická súťaž EKO sa koná v dvojročných intervaloch. Môžu sa do nej zapojiť fyzické a právnické osoby zo Slovenska, Poľska i Českej republiky. Víťazi národných kôl postupujú do medzinárodného. Do súťaže môžu autori prihlásiť technické riešenia, vynálezy, patenty, racionalizačné opatrenia, ktoré, okrem iného, napríklad znížia tempo spotreby prírodných zdrojov, znížia mieru tvorby odpadov, či pravdepodobnosť vzniku závažných havárií, znížia množstvo plynných a prachových emisií, alebo sa dotýkajú integrovanej prevencie zaťaženia životného prostredia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...