Vyhľadávanie:

Prvý pochod Železnou cestou

Prvý pochod Železnou cestou

Okolie Košíc je bohaté i na technické pamiatky

Poznáte projekt Európska železná cesta - European Iron Trail? Vznikol začiatkom deväťdesiatych rokov v západnej Európe. Podporujú ho štátne orgány zapojených krajín a nemalú úlohu zohráva aj v rozvoji ich cestovného ruchu. Pôvodné európske trasy však územie Slovenska vynechávali. A to aj napriek tomu, že už od stredoveku hralo prím tak v baníctve, ako aj hutníctve.

Myšlienka vytvoriť projekt slovenských trás Európskej železnej cesty sa zrodila v roku 1998. Odborníkom zo Slovenského technického múzea, Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a vtedy ešte existujúcej Slovenskej hutníckej spoločnosti sa podarilo prijatie Slovenska do tohto projektu presadiť. Napokon, naša krajina má čo ponúknuť. Nielen nádhernú prírodu, ale aj množstvo technických a kultúrnych pamiatok. Nie nadarmo nazývali kedysi Gemer železným srdcom Európy.

Slovenskom vedú tri trasy, niekoľko zaujímavých lokalít sa nachádza aj v okolí Košíc. Patria k nim Vyšný a Nižný Klátov, Myslava, Jasov či Medzev. Do projektu sa zapojili aj študenti a pedagógovia zo Strednej priemyselnej školy hutníckej, a to zaujímavou aktivitou. "Vytvorili sme informačné tabule Železnej cesty, ktoré boli osadené v Myslave, Nižnom i Vyšnom Klátove," povedala Silvia Majerčáková, zástupkyňa riaditeľa školy a jedna z koordinátorov tejto iniciatívy. "Prv, než sa tak stalo, sme založili krúžok Železná cesta, hľadali a študovali predmetnú dokumentáciu."

V uplynulých dňoch škola zorganizovala prvý ročník pochodu Železnou cestou. Trasa viedla zo sídliska KVP cez Girbeš ku Klatovianke v chatovej oblasti Mlynky, končila v Nižnom Klátove. Každý z účastníkov získal diplom o absolvovaní pochodu, ktorý podpísala starostka Nižného Klátova Marta Štefanová, viceprezident U. S. Steel Košice pre ľudské zdroje Martin Pitorák a riaditeľ SPŠH Ladislav Makó.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...