Vyhľadávanie:

Putujúce mesto vo Viedni

Putujúce mesto vo Viedni

Nezisková organizácia Košice 2013 sa v rámci projektu Putujúce mesto predstavila koncom októbra v Slovenskom inštitúte vo Viedni. Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 pomohli spropagovať v hlavnom meste Rakúska dvaja úspešní slovenskí umelci. Prvým z nich je spisovateľ Dušan Šimko, žijúci v Bazileji, ktorý robí Slovensku svojimi kvalitnými literárnymi dielami výbornú reklamu v nemecky hovoriacich krajinách. V spolupráci s projektovým tímom Košice 2013 najnovšie pripravil práve pre tento významný trh Literárny bedeker - sprievodcu Košicami s predstavením všetkých literátov, ktorí v našom meste žili a pracovali. Druhým emisárom Košíc - Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 bol vo Viedni výtvarník a pedagóg Rado Repický, ktorý svojimi ilustráciami sviežo a vtipne dotvára propagáciu značky Košice 2013 doma aj v zahraničí.

Návštevníci Slovenského inštitútu vo Viedni sa tak mali možnosť okrem nápaditej prezentácie projektu a predstavenia bohatého a pestrého programu započúvať aj do úryvkov textov D. Šimka v autorskom čítaní a pozrieť si výstavu figurálnej tvorby R. Repického z nafúknutých balónov rôznych tvarov, ktorú otvoril umelecký riaditeľ Košice 2013 Vladimír Beskid.

Košice sa prostredníctvom projektu Putujúce mesto snažia upriamiť pozornosť Európy na košickú a východoslovenskú umeleckú scénu a exportovať ju do zahraničia. Projekt predstavuje celú sériu propagačných a kultúrnych aktivít, vytvárajúcich predpoklady pre umeleckú výmenu, komunikáciu a dlhodobú spoluprácu. "Máme záujem doviezť špičkové európske umenie do Košíc a košické umenie efektívne spropagovať za hranicami Slovenska," vysvetľuje V. Beskid.

Nezisková organizácia Košice 2013 v tomto roku vďaka projektu Putujúce mesto zviditeľnila už Košice na kultúrnej mape Európy v Berlíne, Bruseli, Londýne, Budapešti, Prahe, Varšave a v Marseille.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...