Vyhľadávanie:

"Rád by som pracoval práve tu..."

"Rád by som pracoval práve tu..."

Prezentáciou riešenia prípadovej štúdie ukončili vysokoškoláci v U. S. Steel Košice letnú stáž

Dva mesiace naberali nové skúsenosti. Pracovali vo výrobe, ale i za stolmi v kanceláriách, spoznávali ako funguje veľká spoločnosť, učili sa ako zvládať manažment času, riadiť zmeny, pripravovať sa na interview. Získavali prezentačné zručnosti, simulovali podnikové procesy. A ešte oveľa, oveľa viac. Mnohí tvrdia, že z hľadiska ich budúcej profesijnej kariéry je absolvovanie letnej stáže v košickej oceliarni na nezaplatenie. Nečudo, že si ju niektorí znova, po roku, zopakovali.

Vo štvrtok, 28. augusta, sa pre bezmála šesťdesiat vysokoškolákov, poslucháčov štvrtých ročníkov vysokých škôl, najmä budúcich hutníkov, strojárov, ekonómov, či elektrotechnikov stáž skončila. Vyvrcholila však deň predtým. Ako sa už stalo tradíciou, prezentáciou riešenia prípadovej štúdie, na ktorom pracovali, rozdelení do deviatich skupín, od polovice augusta. To, ako sa popasovali s reštrukturalizáciou fiktívnej firmy, ktorá na tom nebola najlepšie, posudzovala hodnotiaca komisia. Predsedal jej viceprezident pre riadenie externých služieb a vzťahov Miroslav Kiraľvarga, členmi boli generálny manažér pre zabezpečenie a rozvoj ľudských zdrojov Milan Polča, riaditeľ pre nábor a výber Gabriel Kádár a konzultant Dušan Malindžák.

Bolo nesporne zaujímavé pozorovať, ako sa jednotlivé tímy chopili problému. Každý sa chcel, pochopiteľne, ukázať v čo najlepšom svetle. Nuž, nebolo to jednoduché. Nešlo len o dodržanie dvanásť minútového limitu. Manažéri košickej oceliarne si zobrali na mušku aj to, ako mladí ľudia problém pochopili, či ho riešili komplexne, nezabudli prihliadať na kreativitu, schopnosť odbornej argumentácie, realizovateľnosť navrhnutých riešení, ale aj grafickú úroveň prezentácie a jej priebeh.

"Mám z našej prezentácie celkom dobrý pocit," prezradil nám krátko po nej jeden z členov tímu, ktorý sa pred komisiu postavil ako prvý, Ladislav Kmec. "Výhoda či nevýhoda, že sme mali svoju prezentáciu ako prví? Myslím si, že skôr výhoda, a že sme všetkým ostatným nastavili latku poriadne vysoko," pousmial sa budúci inžinier - strojár, poslucháč Technickej univerzity v Košiciach. Na stáži v U.S.Steel Košice bol aj vlani, rovnako tiež riešil prípadovú štúdiu. Rozdiel? "Ak môžem porovnávať, tohtoročné zadanie bolo ťažšie, najmä čo sa týka ekonomických vecí. Máme v tíme však dvoch ekonómov, takže by to malo dopadnúť fajn." Dva mesiace v košickej oceliarni, podotkol, mu dali veľmi veľa. "Stážoval som v divíznom závode Koksovňa a musím povedať, že kým predtým som nemal o ňom a jeho výrobe ani poňatia, dnes je to úplne inak. Rád by som v budúcnosti, keď skončím školu pracoval práve tu. Verím, že mi to vyjde."

No a ako to nakoniec dopadlo? Podľa konečného verdiktu poroty zvíťazil tím číslo deväť v zložení Anna Egrešiová, Lucia Matejčíková, Janko Peter, Gabriel Doboš, Ladislav Lörincz, Lukáš Galeštok a Jaromír Fotta. Všetkým účastníkom letnej stáže zaželal M. Kiraľvarga do ďalšieho štúdia i pri budovaní budúcej pracovnej kariéry veľa úspechov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...