Vyhľadávanie:

Radi sa učíme, chceme vedieť viac

Radi sa učíme, chceme vedieť viac

Do Košíc prišla prvá zásielka kníh z Pittsburghu

"Jéj, tá je krásna. A môžem si ju zobrať aj domov?," opýtal sa svetlovlasý Martin držiac v ruke jednu z verneoviek. Po očku sledoval svojich rovesníkov, no potom sa prestal na chvíľu zaujímať o svoje okolie a pustil sa do listovania pekne ilustrovanej knihy. V angličtine. Knihy rozličného žánru, nové i také, ktoré už svojho čitateľa mali, ktoré sa deťom v dvoch košických základných školách dostali minulý týždeň do rúk, prišli v prvej zásielke až z ďalekého Pittsburghu...

We like to learn, we want to know more. Radi sa učíme, chceme vedieť viac. Tak znel pracovný názov akcie, ktorej cieľom bolo dostať anglické knihy, nie učebnice, na Slovensko. Z nápadu a peknej myšlienky sa stala skutočnosť. Do reality ho pomohli pretaviť Katherine Goodishová, Albína Senková z Western Pennsylvania Slovak Cultural Association, AnnLee Sprinklesová z Barnes and Nobles Booksellers i Denisa Tučeková, manželka generálneho manažéra pre nákup U. S. Steel Košice. Vďaka ich entuziazmu sa mohli chlapci a dievčatá v ZŠ na Kežmarskej ulici 28 a L. Novomeského 2 v Košiciach tešiť z všakovakých kníh v anglickom jazyku. Poučných, dobrodružných, cestopisných, encyklopedických... Určených pre najmenšie, ale i staršie deti, teda rôznych úrovní náročnosti.

Do zbierky sa zapojili Američania, ale i rodiny Slovákov, košických hutníkov pôsobiacich v pittsburskej centrále - Tučekovci, Bombovci, Sovovci či Zábojovci. Najväčším dielom, ako nám prezradila Denisa Tučeková, však prispeli Slováci žijúci v zahraničí, združení v spolku Western Pennsylvania Slovak Cultural Association. Už v najbližších dňoch dorazí do Košíc z Pittsburghu ďalšia, väčšia zásielka anglickej literatúry.

"Aby existovali veľkí básnici, musia existovať veľkí čitatelia. Toto kedysi dávno povedal pán Whitman. Umenie a literatúra je pre človeka veľká radosť, ktorú dáva sám sebe, ale aj iným. I keď srdce a láska sú najdôležitejšie komunikačné prostriedky, predsa len jazyky túto komunikáciu uľahčujú," píše sa okrem iného v liste, ktorý v mene žiakov Základnej školy na Kežmarskej 28 v Košiciach s vyučovacím jazykom anglickým, nemeckým, francúzskym a ruským, adresovala jej riaditeľka Milena Kačmarčíková všetkým darcom za veľkou mlákou. "Knihy nám pomôžu rozvíjať angličtinu a lepšie spoznávať našich priateľov." A ako nám prezradila, dar použijú pri založení knižnice anglickej literatúry v škole a na podporu čitateľskej gramotnosti žiakov. Slovami vďaky nešetrila ani riaditeľka ZŠ na Novomeského 2 v Košiciach Ľuboslava Ferčíková. Za všetko hovoril pohľad na deti, ktoré sa rýchlo zahĺbili do kníh a prestali aspoň na okamih vnímať svet okolo...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...