Vyhľadávanie:

Radosť detí pod stromčekom

Radosť detí pod stromčekom

Phyllis Navettová na návšteve v detských domovoch

Detský domov
Jeden z našich najúspešnejších športovcov strelec Jozef Gönci po krátkej besede nestačil rozdávať autogramy deťom v Detskom domove v Nižnej Kamenici.

Prekvapenie v DD Nižná Kamenica

Bicykle, futbalové a volejbalové lopty, kolieskové korčule, pingpongové rakety, šípky, plyšové hračky, skejbordy a všeličo iné, čo poteší detskú dušičku, vrátane kníh plných rozprávkových príbehov, našli chlapci a dievčatá pod nádherným, obrovským stromčekom v Detskom domove v Nižnej Kamenici. Darčekom a kope sladkostí sa tešili v prítomnosti manželky prezidenta spoločnosti U. S. Steel Košice Phyllis Navettovej, ktorá ich prišla s bohatou nádielkou navštíviť v sprievode Mary Ann Connorovej minulý týždeň v pondelok. A na deti čakalo ešte jedno prekvapenie. Čas pozdraviť ich si našiel aj jeden z našich najúspešnejších športovcov strelec Jozef Gönci, ktorý po krátkej besede nestačil rozdávať autogramy.

Chlapci a dievčatá sa za štedrosť odmenili spoločne zarecitovanými básničkami i vianočnými koledami, pred hostí sa odvážne postavila i Nasťa, ktorá im zaspievala známu Jingle Bells. "Ďakujem vám za všetkých, že ste prišli medzi nás a že ste na nás nezabudli ani v tomto roku. Prajeme vám veselé Vianoce," povedala v mene svojich rovesníkov, keď nastal čas lúčenia. Ešte predtým sa však pani Navettovej lámavou angličtinou pochválili so svojimi úspechmi v škole. "To je veľmi dobré, že vás učenie baví. Učte sa!" povzbudila deti, ktoré sa okolo nej zhŕkli a prisľúbila, že ak to bude na jednotky, spoločnosť U. S. Steel Košice im môže pomôcť pri ďalšom štúdiu. Jozef Gönci pridal ďalší sľub. Pre tých, ktorí budú mať záujem, pripraví na košickej strelnici začiatkom budúceho roka súťaž...

Chovanci detského domova v Nižnej Kamenici vo veku od troch do dvadsiatich šiestich rokov obývajú starý kaštieľ, vyše 120-ročnú budovu, ktorá bola kedysi letným sídlom rodiny Forgách-Waldbottovcov. Aj keď je vo vnútri útulne, na vonkajších múroch už na prvý pohľad vidieť, čo dokáže zub času. Peňazí na obnovu nieto, najmä, ak pamiatkári trvajú na svojom - pôvodný ráz stavby nemožno meniť. Riaditeľ domova Peter Nagy vraví, že možno nebude trvať dlho a po bezmála štyridsiatich rokoch deti kaštieľ opustia. Všetko však záleží od toho, ako sa kompetentným podarí realizovať svoje plány ohľadom zriadenia buniek rodinného typu. Či už v Nižnej Kamenici alebo iných blízkych obciach. A pochopiteľne tiež od dostatku finančných zdrojov.

"Transformácia sa u nás už začala, všetko by sa malo zmeniť od budúceho roku," prezrádza Peter Nagy. "V neďalekej Vyšnej Kamenici, v objekte druhej časti domova internátneho typu, ktorý obývajú dve skupiny starších chlapcov, sme rekonštruovali existujúce priestory. Kúpili sme tiež rodinný dom, v ktorom budú od budúceho roku, verím, že od 1. mája, zriadené samostatné rodinné bunky. Nejaké peniaze by sme mali dostať aj z eurofondov, ktoré chceme využiť na zakúpenie alebo výstavbu ďalších rodinných domčekov."


Vzorne reprezentujú DD v Koromli

Radosť z vianočných darčekov pod vianočným stromčekom a sladkých maškŕt mali aj detičky z detského domova v Koromli. Dedinku blízko ukrajinských hraníc navštívila v predvianočnom čase Phyllis Navettová začiatkom minulého týždňa. Očakávanie, radosť z návštevy, no najmä prekvapení, ktoré deťom pani Navettová priniesla netajili škôlkari, ale ani ich starší kamaráti. Ochotne tancovali, spievali a vinšovali, aby si vytúžené darčeky zaslúžili. Za pekný program odmenila manželka prezidenta všetkých sladkou čokoládou. Vianočný darček v podobe šeku v hodnote stotisíc korún dostal od U. S. Steel Košice aj riaditeľ domova Ján Hertely. "Peniaze, ktoré nám spoločnosť U. S. Steel Košice venovala by sme chceli použiť v prospech transformácie. Naším cieľom je vytvoriť deťom podmienky čo najporovnateľnejšie s rodinným zázemím," povedal.

V Koromli žijú pod jednou strechou deti od troch do dvadsaťpäť rokov. Najmenší navštevujú miestnu materskú školu, starší základné a stredné školy v okolitých mestách a dedinách. Myšlienka použiť časť finančného daru na motiváciu detí k štúdiu a lepším výsledkom sa Jánovi Hertelymu zapáčila. Podľa jeho slov totiž deti čoraz viac strácajú motiváciu študovať a zabezpečiť si tak lepšiu budúcnosť. "Prichádzajú k nám bez cieľov, či ambícií. Z nevyhovujúceho sociálneho prostredia ich preberáme v zlom zdravotnom a psychickom stave. Často na veľmi zlej vedomostnej úrovni. Vtedy potrebujú celý tím ľudí, ktorí ich postupne dáva "dokopy"," hovorí Ján Hertely. Detský domov sa však môže niektorými bývalými odchovancami aj pochváliť. Dobre ho reprezentujú teraz už dospelý mladý muž - policajt v neďalekom Vyšnom Nemeckom, či zubárka zo Sobraniec, ktorí vyštudovali na vysokých školách. Polovica detí v Koromli je právne voľná na adopciu. Skúsenosti riaditeľa ale hovoria, že na Slovensku o adopciu veľký záujem nie je a deti sú väčšinou v pestúnskej starostlivosti.


V DD v Hostoviciach kúpia deťom autobus

"Za štyri roky, čo som riaditeľom, je toto prvá vzácna návšteva, ktorá k nám prišla," privítal riaditeľ Vladimír Suchanič manželku prezidenta Phyllis Navettovú v Detskom domove v Hostoviciach. U. S. Steel Košice sa rozhodla urobiť pekné Vianoce aj pre deti z tohto detského domova na východe Slovenska. "Sme domov, ako každý iný. Rovnaký, ako tie v Bratislave, s rovnako opustenými deťmi. No k nám, do malinkej, zabudnutej dedinky, návštevy často nechodia," hovorí riaditeľ.

V zariadení neďaleko Sniny našlo náhradný domov štyridsaťštyri detí vo veku od troch do dvadsaťjeden rokov. Aj tento detský domov od februára funguje na princípe samostatných skupín rodinného typu. "Sledujeme trend o snahe návratu detí do biologickej rodiny, ale v prípade nášho zariadenia je to problém. Väčšina rodičov našich detí je totiž na neznámom mieste, vo výkone trestu, alebo v nevyhovujúcich sociálnych podmienkach." Adopcia, či už domáca, alebo medzinárodná je tiež komplikovaná. Tohto roku sa však z Hostovíc podarilo adoptovať do Talianska osemročného chlapčeka.

"Naše detí sú opustené, no nadané," rozpráva ďalej s pýchou o svojich zverencoch Vladimír Suchanič. Jeho slová potvrdzuje množstvo trofejí vo vitríne. "Len nedávno sa nám podarilo postaviť telocvičňu. Dovtedy sme žiadnu nemali a deti cvičili vonku. Aby neboli izolované, snažíme sa vytvárať im tie najlepšie podmienky. Robíme protidrogové a sexuologické prednášky, množstvo športových a kultúrnych aktivít na celom Slovensku. To všetko preto, aby hoci žijú ďaleko od mesta, mali rovnaké podmienky, ako deti v ostatných detských domovoch."

Aj v Hostoviciach pripravili deti štedrej návšteve kultúrny program, ktorým sa poďakovali za pekné darčeky. Manželka prezidenta odovzdala v mene U. S. Steel Košice riaditeľovi detského domova šek na stotisíc korún. Podľa slov Vladimíra Suchaniča plánujú sumu použiť na zakúpenie vozidla, ktorým budú deti prepravovať. Potom, čo sa deti poďakovali za darčeky a návštevu pani Navettovej v jej rodnom jazyku, si navzájom zaželali pekné Vianoce a rozlúčili sa.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...