Vyhľadávanie:

Rallye s veľkým srdcom

Rallye s veľkým srdcom

14. ročník projektu Rallye Opatovská - Žiť na plný plyn

S veľkým srdcom. Tak by sme mohli charakterizovať prístup všetkých účastníkov tohtoročnej Rallye Opatovská - Žiť na plný plyn. Autorom šľachetnej myšlienky zorganizovať automobilové preteky pre deti zo Spoločnej školy na Opátskom boli ešte pred štrnástimi rokmi spevák Erik Aresta a naša zamestnankyňa Aneta Smiková. Aj vďaka sponzorským aktivitám U. S. Steel Košice sa z rallye stala stabilná, a už aj tradičná akcia. A deti na ňu nedajú dopustiť.

Vo štvrtok 2. júna sa postavilo na štart 24 posádok známych osobností, podnikateľov a manažérov. Ani tentoraz medzi nimi nechýbali oceliari. Za volant si sadli viceprezidenti Elena Petrášková, Martin Pitorák, generálny právny zástupca Joseph A. Napoli, generálni manažéri Robert Žihľavník, Peter Korytko, riaditelia Ján Bača, Peter Koscelánsky, Mária Šimonová, vedúci odboru Ivan Papcún, inšpektor bezpečnosti práce Marek Begányi a obchodná manažérka Izabella Belka. Na deti vo veku od 12 do 20 rokov čakali vzrušujúce preteky vo vynovenom formáte. Vďaka angažovanosti profesionálov z Rallye klubu Košice a dopravného inšpektorátu boli pripravené pre súťažiacich mnohé "prekvapenia".

"Tento rok je pre nich pripravená úplne nová trasa. Posádky budú štartovať z hlavného dvora Spoločnej školy. Na vedomostných stanovištiach na deti čakajú skutoční rallye komisári, ktorí za zlé odpovede budú prideľovať trestné body. Šoféri sa popasujú s bodovanou jazdou zručnosti a na trase nebude chýbať ani tajná prejazdová kontrola. To, aby sa nikto zo súťažiacich nesnažil skrátiť si cestu. Víťazom rallye bude posádka s najmenším počtom trestných bodov," vysvetlila princípy hodnotenia riaditeľka Spoločnej školy Mária Čabalová.

Súťažné autá začali do vstupného areálu prichádzať popoludní približne od pol druhej. Už na nich netrpezlivo čakala veľká skupina našich mladých pretekárov, bez ktorých by sa rallye nezaobišla. "Už sú tu, už sú tu !" kričali a pokukovali, kto z "fára" vystúpi a aké štartovné číslo si nalepí na kapotu. Jedným z nich bol aj Julo. "Idem prvýkrát a hrozne sa teším," vyznal sa z pocitov. Mladá Paťa dopĺňa: "Ja súťažiť nebudem, lebo sa v aute bojím. Ale podporovať budem kamarátku Vikinu. Ona to už raz aj vyhrala," ukazuje prstom na svoju favoritku.

O druhej hodine boli všetky posádky kompletné a moderátor podujatia Richard Hergott odštartoval súťaž. Ako prvý zvíril prach Marián Slivka z Rallye klubu Košice a po ňom ho v krátkych časových intervaloch nasledovali ďalší. V priebehu niekoľkých minút areál školy na čas stíchol. Burácajúce motory vystriedali pokriky detí, ktoré čakali, ako dopadnú kamaráti. Približne po hodine preťala cieľovú pásku posádka na čele s námestníčkou primátora Košíc Renátou Lenártovou a po nej, v tesnom závese, auto viceprezidentky U. S. Steel Košice Eleny Petráškovej. Nezainteresovaným by sa mohlo zdať, že práve videl dve najlepšie posádky s najrýchlejším časom. Pravdou však je, že rozhodujúcim momentom boli správne odpovede na vedomostných zastávkach a jazda zručnosti. Komisári a policajti preverili deti zo znalostí cestnej premávky, slovenského jazyka a prírodopisu.

Postupne do cieľa dorazili všetci súťažiaci. Po krátkom kultúrnom programe zazneli fanfáry pre najlepších. Premiérové víťazstvo nakoniec získal "veterán" podujatia Patrik Herman s detskou posádkou Radka Jagerová, Dávid Jonáš a Petra Šarišská. Na druhom mieste sa umiestnilo auto Martina Ježa z Termomarketu Košice a na treťom skončil náš viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák.

Chlapci i dievčatá z najlepších posádok získali vecné ceny a víťazné poháre. Ani ostatné deti však neobišli naprázdno. Čakali na nich balíčky s množstvom drobností. Tohtoročná Rallye Opatovská dopadla opäť na výbornú a všetci zúčastnení sa už teraz tešia na ďalší ročník.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...