Vyhľadávanie:

Raňajky s Ruskom

Raňajky s Ruskom

Pavol Rusko

V piatok minulého týždňa v košickom hoteli Slovan zorganizovala Americká obchodná komora na Slovensku ďalšie z pravidelných stretnutí s podnikateľmi východného Slovenska. Na pracovných raňajkách sa okrem zástupcov U. S. Steel Košice, predstaviteľov mesta i regiónu, zúčastnil aj minister hospodárstva SR Pavol Rusko.

Cieľom týchto stretnutí, ako to dokumentoval aj výkonný riaditeľ AmCham Slovakia Jake Slegers, je snaha Americkej obchodnej komory prispieť k rozvoju východoslovenského regiónu, pričom jednou z možností je upriamiť pozornosť zahraničných investorov na možnosti podnikania práve v tejto oblasti Slovenska.

Východoslovenský región má na čom stavať, povedal minister Rusko. Je to predovšetkým vedomostná úroveň obyvateľstva, teda výhoda, ktorá môže veľa urobiť pre región a pomôcť pri zakladaní firiem stavajúcich na produkciu s vyššou pridanou hodnotou. "Často sa ma, aj na východnom Slovensku, pýtajú, kedy bude na Slovensku lepšie," povedal Rusko. "Vtedy, keď bude lepšie tým, ktorí zdroje tvoria, ako tým, ktorí zdroje rozdeľujú."

Dnes na Slovensku zdroje tvorí predovšetkým súkromný sektor - až 85 percent hrubého domáceho produktu. Avšak súkromný sektor potrebuje infaštruktúru. "Doplácajú na ňu najmä na východnom Slovensku, kde sa situácia v tejto oblasti zanedbala. Nie je to neochota Bratislavy hľadať a konať v prospech východného Slovenska. Deficit východného Slovenska netkvie v tom, že niekto zámerne zabúda na východ, ale preto, že má oveľa horšie podmienky, ktoré vznikli historicky a ktoré je nevyhnutné reálne, postupne odstraňovať. Hľadáme cestu ako presmerovať konkrétne investičné projekty do Banskej Bystrice, Košíc, Prešova a inde."

Ako povedal Rusko, sú rozpracované projekty, ktoré smerujú do lokality medzi Košicami a Prešovom, pri areáli železiarní, pri Trebišove, Humennom, prípadne Strážskom. Vláda bude podporovať úsilie, aby ministerstvo dopravy ukončilo medzinárodný tender na stavbu diaľníc, tak ako sľúbilo, do roku 2005. Slovensko potrebuje vybudovať tri kľúčové úseky - Žilina - Prešov, Zvolen - Košice a Ružomberok - Banská Bystrica. Podporu má aj spojenie Košíc s Miškolcom. Je pripravený projekt na vytvorenie vedeckotechnologického parku medzi Prešovom a Košicami, čo pomôže sem priniesť firmy, ktoré budú vyvíjať, skúmať a zabezpečovať prvotné pilotné projekty a ktoré prinesú aj vyššiu zamestnanosť a budú znižovať rozdiely medzi regiónmi. "Nie je totiž nič frustrujúcejšieho, ako sedieť pol roka doma, čakať na prácu, nemôcť sa k nej dostať, aj keď ju napriek tomu hľadáme, a potom si vypočuť v televíznych novinách informáciu, ako sa Slovensko šťastne vyvíja a ako sú politici v Bratislave spokojní," dodal Rusko.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...