Vyhľadávanie:

Rankovské skaly

Rankovské skaly

Tip na víkend

Herľany – obec pod hrebeňom Slanských vrchov - sú známe unikátnym gejzírom a práve pri ňom sa začína zelená turistická značka. Trasa najprv strmo stúpa lesom, potom na chvíľu ide po asfaltke. Z nej už po ľavej strane vidíme vysoko v svahu útvary tmavosivých skál sopečného pôvodu. Pozorne sledujeme značku a odbočujeme doľava do lesa a neustále stúpame. Turistický smerovník na rozľahlej lúke nám hovorí, že sme už vo výške 780 m a k skalám je to už len pár minút. Ocitáme sa na okraji strmého zrázu, pod nami sa vypínajú veže Rankovských skál. Na jednej z najvyšších je aj cieľ chodníka s pekným posedením priamo na skalách a s výhľadom do diaľky. Vidíme celé údolie Torysy, časť hrebeňa Slanských vrchov, Zemplínskych vrchov a Košickú kotlinu aj s mestom Košice, napravo vzadu Čergovské vrchy. Ak máme šťastie, najmä v ostrom jesennom alebo jarnom vzduchu dovidíme až na Kráľovu hoľu a tatranské štíty. Priamo pod vyhliadkovou plošinou sa nachádza zaujímavá veža, na vrchole ktorej je guľatý balvan, akoby si tam nejaké obríča zabudlo loptu.

Celá oblasť Rankovských skál je národnou prírodnou rezerváciou s najvyšším stupňom ochrany, preto by sme sa mali zdržať ich poškodzovania a najmä pohybu pomedzi skaly po neznačenom chodníku. Hniezdi tu veľké množstvo chránených vtákov, ktorých radšej nebudeme vyrušovať. Dĺžka trasy: 11,2 km, prevýšenie 499 m.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...