Vyhľadávanie:

Rast podmieňuje rozvoj infraštruktúry

Rast podmieňuje rozvoj infraštruktúry

HNClub o možnostiach rozvoja východného Slovenska

O tom, aké sú predpoklady rastu ekonomiky na východe Slovenska, diskutovali minulý týždeň vo štvrtok, 21. februára, v Košiciach, predstavitelia priemyslu, financií, obchodu, vedy a verejného života, účastníci HNClubu - Klubu hospodárskych novín.

Košický kraj sa na priemyselnej výrobe Slovenska podieľa bezmála 11,7 percentami, pričom prevažná časť pochádza z U. S. Steel Košice. Vernejším obrazom priemyselného potenciálu východného Slovenska je Prešovský kraj so 4,1 - percentným podielom. V regióne Košíc bolo ku koncu minulého roku bez práce približne 13 percent obyvateľstva, v Prešovskom kraji vyše 12 percent. Priemerná mzda v Košickom kraji dosiahla 18 075 korún, v Prešovskom 14 156 korún, čo je najmenej v krajoch Slovenska. Najväčšími problémom východu sú dlhodobo nezamestnaní. V niektorých okresoch dosahuje podiel ľudí, ktorí sú bez pracovných návykov viac ako rok, až 65 percent.

Minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek informoval aj o hlavných formách podpory štátu. Sú nimi stimuly pre investorov, rozvoj infraštruktúry a podpora inovačných aktivít. Od 1. januára tohto roku nadobudol účinnosť nový zákon o investičnej pomoci, ktorý je podľa jeho slov prehľadnejší. Minister deklaroval záujem vlády dobudovať diaľnicu Bratislava - Košice do roku 2010. Ide o 165 kilometrov nových diaľnic a 80 kilometrov rýchlostných komunikácií. Štát na tento účel vyčlenil okrem PPP projektov 70 miliárd korún. V rokoch 2008 - 2010 plánuje štát podporiť deviatimi miliardami korún regionálne inovačné centrá. Východ by sa podľa jeho slov mohol realizovať napríklad v oblasti biotechnológií, informačných technológií, multimédií, liečebných technológií. Minister definoval tiež koncepciu pólov rastu, ktorými sú priestorovo ohraničené centrá so zdrojmi kvalifikovaných pracovných síl s rýchlo sa rozvíjajúcimi podnikmi s inovačnou infraštruktúrou. Na východnom Slovensku sa koncentrujú medzi Košice a Prešov, Spišskú Novú Ves a Poprad, Michalovce a Humenné. V týchto oblastiach majú perspektívu strojárstvo, automobilový priemysel, chemický i elektrotechnický priemysel. Dobrou základňou pre rozvoj nových investícií sú v spomínaných teritóriách priemyselné parky. Najdynamickejšie sa rozvíjajúcim odvetvím na Slovensku je cestovný ruch. Podľa Jahnátka by regionálni lídri mali vo väčšej miere využívať formy stimulov práve na rozvoj cestovného ruchu.

So skúsenosťami amerických firiem etablovanými na východe Slovenska sa podelil mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec USA v SR Vincent Obsitnik. Avizoval tiež druhú vlnu príchodu amerických investorov na Slovensko. Ocenil činnosť Centra pre ekonomický rozvoj, ktoré bolo dobrým stimulom pre záujem podnikateľov z USA o východ Slovenska. Hovoril tiež o možnostiach spolupráce firiem so vzdelávacími inštitúciami. Osem rokov činnosti U. S. Steel v Košiciach zhodnotil prezident spoločnosti David H. Lohr. Ako povedal, darí sa napĺňať predsavzatia, ktorými vlastník vstúpil do železiarní.

Prioritami sú bezpečné a zdravé prostredie, stabilná zamestnanosť, zodpovednosť k životnému prostrediu, dobré partnerské vzťahy. Cieľ investovať v priebehu desiatich rokov 700 miliónov dolárov do rozvoja firmy sa podarilo dosiahnuť už v roku 2006. Veľký kus práce spoločnosť urobila na poli spoločenskej zodpovednosti. V rokoch 2001 - 2007 Centrum pre ekonomický rozvoj pomohlo do regiónu pritiahnuť 26 nových investorov, ktorí vytvorili 4200 pracovných miest.

U. S. Steel Košice veľa robí v oblasti filantropie. Sférami záujmu sú mladá generácia, vzdelávanie, bezpečnosť, životné prostredie, zdravotníctvo a sociálna starostlivosť, kultúra, šport. Podporuje talentovaných a vyznáva rovnosť príležitostí. Obrovský kus práce odvádza na poli bezpečnosti, a to nielen vo firme, ale aj v školách. V rokoch 2005 - 2006 sa do programu Profesionáli konajú bezpečne zapojilo vyše 600 študentov 25 škôl. V rokoch 2006 - 2008 realizuje grantový program V školách bezpečnejšie. Špeciálny vzdelávací program pripravila aj pre Rómov. V súčasnosti je orientovaný na prípravu zamestnancov pre robotnícke profesie, v budúcnosti by ho firma chcela pozdvihnúť na úroveň dosiahnutia vyššieho vzdelania.

So svojimi skúsenosťami z podnikania sa s účastníkmi podelili tiež generálny riaditeľ Vs. energetiky Norbert Schürmann, generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma, generálny riaditeľ Gefco Slovakia Olivier Large. Košický samosprávny kraj zastupoval vedúci odboru regionálneho rozvoja Peter Ťapák.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...