Vyhľadávanie:

Raz nestačí alebo nezabudnite sa vrátiť...

Raz nestačí alebo nezabudnite sa vrátiť...

Tohtoročný Svetový deň darcov krvi, ktorý si pripomíname vždy 14. júna, sa niesol v znamení oceňovania bezpríspevkových darcov krvi. Slávnosť sa uskutočnila v pondelok, 16. júna, v obradnej sieni MČ Košice-Staré mesto na Hviezdoslavovej ulici za prítomnosti vyše päťdesiatich darcov krvi, predstaviteľov Územného spolku Slovenského Červeného kríža Košice-mesto a zdravotníckych pracovníkov. Ako vždy pri podobných príležitostiach, najpočetnejšou skupinou prítomných boli železiari. Tradícia darcovstva má v spoločnosti dlhoročné korene. Osobitné poďakovanie všetkým darcom krvi v U. S. Steel Košice tlmočila v príhovore aj predsedníčka ÚzS SČK Košice-mesto Helena Turisová.

Andrej Friedrich z odboru Realizácia stavieb a Miroslav Janda z dcérskej spoločnosti Reliningserv s.r.o., sú čerstvými držiteľmi Medaily prof. MUDr. Jána Kňazovického za sto odberov. "K darovaniu krvi ma "zlanárili" kolegovia ešte v roku 1975 v rámci azda jedinej zmysluplnej činnosti vtedajších brigád socialistickej práce, ktoré sa nedali sfalšovať," vrátil sa do minulosti A. Friedrich. "Okrem krvi som daroval aj plazmu a trombocyty a dodnes chodím pravidelne 3 - 4 krát do roka. Krv som daroval ako vyjadrenie vďačnosti za prístup lekárky z detskej nemocnice v Košiciach pri liečení mojej dcéry, ako aj na pomoc pre môjho, dnes už nebohého šéfa, aj v prospech mnohých anonymných ľudí, ktorí to potrebovali. Avšak aj pre svoj vlastný prospech, pretože aj to mi pomohlo, že som sa napriek môjmu veku zachoval vo veľmi dobrej zdravotnej kondícii. Krv budem preto darovať až kým ma pre vek nestopne transfúzna stanica. Musím vyjadriť vďaku, že U. S. Steel Košice zachovali podporu darcovstvu krvi, na rozdiel od štátu, mesta a čo je najsmutnejšie, aj Zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorá nás prestala dotovať aspoň symbolicky vitamínmi. Spomenú si na to vtedy, keď budú v núdzi. Avšak pocit, že v mojom tele prúdi stále mladá krv, nič nevyváži."

Podobne sa k darcovstvu dostal aj hutný murár M. Janda. "Po prvý raz to bolo pred 31 rokmi. Postupne sa z darcovstva stal zvyk a chodím na transfúziológiu pravidelne. Verím, že je to správna vec. Po každom odbere mám dobrý pocit, že som niekomu pomohol. A nakoniec, človek nikdy nevie, či krv nebude sám potrebovať."

Železiari boli v pondelok aj medzi diamantovými a zlatými ocenenými darcami krvi. Plakety MUDr. Jana Janského za 80 odberov v prípade mužov (60 potrebujú ženy), si prevzali aj František Vavrek zo Závodného hasičského útvaru, Ján Budinský z divízneho závodu Hutnícka druhovýroba, Milan Grof z Teplej valcovne. Všetci zhodne konštatovali, že sa tejto vysoko humánnej činnosti venujú od mlada. "Začal som ešte ako vojak na základnej prezenčnej službe," povedal F. Vavrek. "Ak mi to zdravie dovolí, v darcovstve chcem pokračovať aj ďalej. Nakoniec, viem, že som zdravý a to je pri mojej práci dôležité tiež." Technický kontrolór J. Budinský z Radiátorovne absolvoval prvé odbery ešte v čase, keď firmu navštevovala pojazdná "transfúzka". "Bolo to ešte niekedy v rokoch 1972 - 73," zaspomínal. "Odvtedy chodievam na odbery pravidelne, najmenej trikrát do roka. Viem aká je krv dôležitá, sám som ešte ako chlapec mal úraz a bol som odkázaný na pomoc druhých." Dispečer M. Grof z Teplej valcovne je darcom už dvadsať rokov. "Spomínam si veľmi dobre na svoj prvý odber. Zavolal ma brat a išli sme v trojici, aj s mojou manželkou, vtedy ešte priateľkou. Urobili sme to preto, že sme boli presvedčení, že je to dobrá vec. Ja rád pomáham ľuďom, lebo verím, že sú dobrí. Cítim to tak. Ak mi to zdravie dovolí, budem v darcovstve pokračovať. Vydržalo to aj viacerým mojim kolegom, ktorých som na transfúziológiu pritiahol."

Okrem medailí J. Kňazovického a plakiet J. Janského prevzalo 27 dobrovoľníkov, členov a priaznivcov SČK diplom a poďakovanie za podporu, propagáciu a osobný príklad v bezpríspevkovom darcovstve krvi.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...