Vyhľadávanie:

Recept na to, ako zvládnuť cudzí jazyk, si musí nájsť každý sám

Recept na to, ako zvládnuť cudzí jazyk, si musí nájsť každý sám

Na slovíčko s víťazkou Language School Star II Katarínou Koščíkovou

Zvíťazila v súťaži o najlepšieho študenta cudzieho jazyka, ktorú nedávno pod názvom Language School Star 2006 už po druhýkrát zorganizovala spoločnosť Vzdelávacie a poradenské centrum a.s. Fabrike je verná už dvadsaťpäť rokov, železiari s ňou môžu prísť do kontaktu na úseku Generálneho manažéra pre rozvoj a servis ľudských zdrojov, kde pracuje ako referentka servisu ľudských zdrojov. Inžinierka Katarína Koščíková. Požiadali sme ju o rozhovor.

· Prečo ste sa rozhodli do súťaže zapojiť? Bolo to po prvýkrát alebo ste súťažili aj v prvom ročníku?
Súťaže Language School Star som sa zúčastnila po prvýkrát. Vôbec to nebolo so zámerom poukázať na seba alebo na to, že sa učím angličtinu... a už vôbec nie v snahe vyhrať túto súťaž. Jednoducho povedané, zaujal ma článok v Oceli východu, zaujali ma témy a spôsob i forma súťaže. Videla som priestor na kreativitu účastníka súťaže, priestor a možnosť vyjadriť sa k danej problematike, vyjadriť svoj vzťah k angličtine, k nutnosti vzdelávania, komunikácie...Písanie úvah a esejí počas študentských čias mi nikdy nebolo cudzie, teda som si povedala: prečo nie? Skúsim dať na papier, ako to vidím ja... Skutočnosť, že môj názor, myšlienky, posudzuje nezávislá porota, že ju moja esej zaujala a že to nakoniec ocení udelením prvej ceny, človeka poteší.

· Ako dlho sa učíte angličtinu?
Patrím ku generácii, ktorá sa s angličtinou stretla veľmi neskoro - po prvýkrát až na vysokej škole. Teraz navštevujem tretí rok 5-semestrálny kurz vo Vzdelávacom a poradenskom centre a mojou lektorkou je inžinierka Ľudmila Moravčíková.

· Máte nejaký svoj recept, ako zvládnuť cudzí jazyk?
Je ťažké vyjadriť sa stručne k tejto otázke. Myslím si, že recept na to, ako zvládnuť cudzí jazyk, si musí nájsť každý sám. Každému vyhovuje niečo iné...

· O čom ste písali esej?
O angličtine ako nástroji globálnej komunikácie. Myslím si, že angličtina bola už odjakživa a stále je medzinárodným celosvetovým dorozumievacím nástrojom. História i súčasnosť, obrovský rozvoj informačných technológií a moderných komunikačných médií nás deň čo deň presviedčajú o dôležitosti medzikontinentálnej a medzinárodnej jednotnej komunikácie medzi odborníkmi rovnakých i rôznych profesií, bez rozdielu národností. V čase globalizácie trhu, prudkého zrýchlenia toku informácií, vďaka pôsobeniu nových spôsobov komunikácie, moderných elektronických médií, internetu, faxu a informačných technológií vôbec, môže človek prijímať a odosielať veľké množstvo informácií veľmi rýchlo a včas, čo význam celosvetového jednotného komunikačného jazyka, ako nástroja globálnej komunikácie, zmnohonásobil. Komunikácia jedinca v písomnom i ústnom prejave v angličtine sa stáva rozhodujúcim prvkom jeho profesijného vývoja. Myslím si, že angličtina ako nástroj globálnej komunikácie umožňuje mobilitu jedinca, vplýva na profesijný rast a uplatnenie sa pracovnej sily v ktorejkoľvek krajine, na ktoromkoľvek svetadieli. Podľa môjho názoru na zvládnutie úlohy angličtiny ako globálneho komunikačného nástroja, sa musí v krajinách Európskej únie urobiť dôsledná, progresívna reforma vzdelávacieho systému, ktorá by mala byť zmysluplná, kompatibilná a kompilačná. Tiež únosná a ľudská pre všetkých. Veď jazyková zdatnosť v národnom a súčasne aj medzinárodnom jazyku otvára šance a priestor na sebarealizáciu človeka kdekoľvek vo svete.

· Prekvapilo vás víťazstvo alebo ste si silno verili?
Víťazstvo som neočakávala. Prekvapil ma počet oslovených účastníkov firemného vzdelávania - 6800 a študentov vysokých škôl, ktorých bolo 10 tisíc. A tiež počet hodnotených esejí. Tých bolo 57 a ocenených 8. Teda víťazstvom som bola veľmi prekvapená, priam šokovaná.

· Aké to bolo na slávnostnom ceremoniáli odovzdávania ocenení v Bratislave?
Žiaľ, z rodinných dôvodov som sa ho nemohla zúčastniť. Cenu som si prevzala vo Vzdelávacom a poradenskom centre v Košiciach. Dostala som krásnu anglickú literatúru a poznávací zájazd v hodnote 40 tisíc korún.

· Kedy sa ho chystáte absolvovať?
V septembri. Na Londýn sa nesmierne teším. Bude to po prvýkrát, čo navštívim anglicky hovoriacu krajinu.

· Aká bola reakcia zo strany vašich kolegov na víťazstvo v súťaži?
Myslím si, že mnohých mojich kolegov, tak ako aj mňa, moje víťazstvo prekvapilo. Tí, čo mi prajú, mi spontánne gratulovali, zablahoželal mi aj môj terajší šéf Martin Tóth a odovzdal ďakovný list od pána prezidenta U. S. Steel Košice Davida H. Lohra, čo ma veľmi potešilo. Chcela by som poďakovať organizátorom projektu - neziskovej organizácii FUTURE a Vzdelávaciemu a poradenskému centru a.s. za možnosť a šancu ako vyjadriť vďaku zamestnávateľovi za možnosť vzdelávania a učiteľom angličtiny za ich úsilie a trpezlivosť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...