Vyhľadávanie:

Rekapitulácia olympijského malého futbalu

Rekapitulácia olympijského malého futbalu

Novodobá letná olympiáda v tomto roku oslavuje 15-ročné jubileum. Jej začiatky boli v rokoch 1991 a 1992 veľmi ťažké. Rozmýšľali sme, ako pritiahnuť našich zamestnancov na športoviská. Rozhodli sme sa, že najprv urobíme zábavné súťaže pre deti našich spolupracovníkov. Prišli v sprievode svojich rodičov a pre nich, aby sa nenudili, sme tiež pripravili súťaže v streľbe, branných pretekoch, v malom futbale i vo volejbale.

Nepotrebovali k tomu žiadny výstroj, stačilo im len prísť v športovom oblečení. V prostredí lesoparku nad Furčou i na školských ihriskách tohto sídliska mali na to ideálne podmienky. O päť rokov neskôr však nový priestor vedľa hádzanárskej haly i škvarového ihriska vo Všešportovom areáli už deťom nevyhovoval. Preto sme od 5. ročníka v roku 1995 zábavné súťaže pre deti z programu olympiády vypustili. Postupne pribúdali nové športy, v treťom ročníku pribudli nohejbal i kolky, rástol aj počet účastníkov.

V druhom ročníku štartovali športovci len zo štrnástich spoločností, v roku 1993 to už boli olympionici z 24 spoločností. Najviac víťazstiev si vybojovali súťažiaci z "ďalekého" východu - zo Sniny, Medzilaboriec, Michaloviec, ale aj z Dobšinej či Tornale. Tradíciu olympijských súťaží sme postavili na malom futbale. V úvodnom ročníku vyhrali futbalisti z mužstva Strojární, potom v tomto športe "kraľovali" hráči zo železiarenských satelitov. Dva razy zvíťazila Snina, potom Medzilaborce, v piatom ročníku vyhrali hráči z Tornale a až v šiestom ročníku v roku 1996 zostala cenná trofej v tomto športe doma. Vyhrala Keramika pred TVa a DZ Mart. Keramikári v ďalšom ročníku prvenstvo neobhájili, keďže zvíťazili futbalisti z Istebného.

V roku 1998 si prvenstvo vybojovali hráči z Teplej valcovne a v roku 1999 zlato získali z 31 štartujúcich mužstiev hráči z DZ Elektro. Jubilejný desiaty titul v olympijskom malom futbale získali futbalisti zo ZEST-u Michalovce. Odvtedy, teda od roku 2000, sa začala písať nová éra letných olympiád. Podstatná zmena nastala v slávnostnom ceremoniáli, ako aj v celkovom scenári otvorenia i vyhodnotenia súťaží. Po prvý raz sme vztyčovali vlajky, zapálili hutnícky olympijský oheň a po jeho zapálení nasledoval sľub pretekárov. Svoju premiéru mala aj naša olympijská vlajka s novým logom. Boli to olympijské kruhy s piatimi nosnými letnými športami letnej olympiády, a to malým futbalom, nohejbalom, volejbalom, kolkami a stolným tenisom.

V roku 2000 olympiádu slávnostne otvoril prezident VSŽ Gabriel Eichler. V ďalších ročníkoch dva razy po sebe vyhrali v malom futbale hráči z Istebného, v roku 2003 si víťazstvo vybojovala Energetika a vlani to boli futbalisti úradujúceho majstra z Teplej valcovne. Jubilejný pätnásty ročník dáva v dňoch 2. a 3. septembra 2005 priestor novým hráčom z veľkého futbalu, ktorý sa pred mesiacom skončil víťazstvom Vysokých pecí.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...