Vyhľadávanie:

Rekordný počet štartujúcich

Rekordný počet štartujúcich

Do historickej listiny víťazov Rally Košice sa zapísali Túri - Kerék z Maďarska

Rally
Viceprezident pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga v úlohe štartéra na 31. ročníku Rally Košice odštartoval do prvej etapy víťaznú maďarskú posádku Tamás Túri - István Kerék so štartovným číslom 3.

V dňoch 3. - 4. júna 2005 sa v Košiciach konal 31. ročník Rally Košice, ktorý za výdatnej podpory hlavného reklamného partnera U. S. Steel Košice, pod záštitou primátora mesta Košice, zorganizoval Košický Auto klub. Okrem toho, že súťaž bola zaradená do FIA Zóny strednej Európy, zároveň to boli majstrovstvá Slovenska a po siedmich rokoch aj majstrovstvá Maďarska. Preto sa na cestách východoslovenského regiónu predstavila celá automobilová maďarská špička.

V silnej konkurencii sa nestratili ani naše osvedčené posádky zo Slovenska, z ktorých skvelým maďarským posádkam konkurovala víťazná dvojica posledných troch ročníkov Rally Košice Tibor Cserhalmi - Martin Krajňák, ako aj zmiešaná slovensko-česká dvojica Styllexu Košice Jozef Béreš ml. - Petr Starý. Diváci si už v piatok, po oficiálnom štarte pred hotelom Slovan, kde úlohu štartéra prevzal viceprezident U. S. Steel Košice Miroslav Kiraľvarga, prišli na svoje.

Vo vyhradenom priestore úzkych ciest na Aničke videli zaujímavé boje v prológu. Po ňom vyše 136 posádok odštartovalo do hlavnej súťaže prvého dňa. Na 530 km trati rally bolo 13 rýchlostných skúšok, z ktorých najnáročnejšie boli RS Bankov, RS Ružín a RS Ľubovec. V sobotu odštartovalo do druhej etapy už len 98 posádok a celé preteky napokon dokončilo len 77 súťažných automobilov. Kvôli technickým poruchám či haváriám v rýchlostných skúškach preteky nedokončilo 59 súťažných posádok.

Podľa jazdcov bola v tejto etape jedna z najkrajších a divácky určite najpríťažlivejšia rýchlostná skúška na trati Herľany - Banské. Už po tretej rýchlostke sa do čela pretekov prebojovala dvojica maďarských jazdcov Tamás Túri - István Kerék, ktorá vyhrala šesť z trinástich rýchlostných skúšok na Škode Octavia WRC. Ako sa ukázalo, táto posádka napokon získala nielen prvé miesto v svojej triede A8, ale aj celkové prvenstvo v absolútnom poradí 31. ročníka Rally Košice. Aj druhá priečka patrila maďarskej posádke, ktorú tvorili Csaba Spitzmüller - Miklós Kazár. Až na treťom mieste sa umiestnila najlepšia posádka súťažiaca v rámci majstrovstiev Slovenska Jozef Béreš ml. - Petr Starý, víťazi skupiny N4. Vlaňajší víťaz košickej rally Tibor Cserhalmi so spolujazdcom Martinom Krajňákom sa museli v tomto roku uspokojiť iba s piatou priečkou. Na margo tohto umiestnenia v cieli Tibor Cserhalmi povedal: "Na štart sme sa postavili s novým autom Mitsubishi Lancer EVO VIII, s ktorým sme mali stále nejaké problémy na trati. Až v závere sa nám podarilo odstrániť poruchy, takže sme radi, že sme napokon získali druhé miesto v skupine N. Za daných okolností, čo všetko sa nám počas súťaže prihodilo, sme s dosiahnutým výsledkom spokojní."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...