Vyhľadávanie:

Robota bude, aj keby počasie vystrájalo

Robota bude, aj keby počasie vystrájalo

Pomôžeme pri skrášlení oddychovej zóny

Občianske združenie Priatelia trstenskej prírody vstupuje čoraz intenzívnejšie do povedomia nielen environmentalistom. Najmä preto, že dokazuje, že ak sa chce, všetko sa dá. Netreba sa nechať odradiť nejakým polienkom alebo polenom, ktoré sem tam nájdete pod nohami. Už ste o ňom počuli? Ak áno, akiste viete, že mu šéfuje náš kolega, oceliar Rastislav Šelepský.

A čo sa týka zámeru združenia, už názov veľa napovedá. V Trstenom pri Hornáde urobili jeho členovia a sympatizanti kus roboty, keď dokázali zo zanedbaného kúta obce, kde sa kedysi hromadila jedna čierna skládka za druhou, urobiť skvelé miesto, priam stvorené na relax a oddych. Stále ho zveľaďujú. Už zopár rokov. A istý čas im pritom pomáhalo celé Slovensko prostredníctvom portálu Dobrá krajina.

"Pršať 18. mája v sobotu určite nebude," s istotou konštatuje Rastislav Šelepský stojac vedľa altánku, ktorý pred časom postavili šikovní chlapi a ktorý je v smere od dediny akousi vstupnou bránou do priestoru, kde, bez zveličovania, naberiete sily a problémy necháte za sebou. Blízkosť medzinárodnej cyklotrasy Košice - Sárospatak tiež veľa napovedá. Cyklistom, ktorí už tento pekný kút objavili, alebo sa tak stane v blízkej budúcnosti, ponúka príjemnú zastávku na oddych. "Roboty je tu stále viac než dosť," potvrdzuje fakt, ktorý však neujde iba "domácim" a ich pozornému oku. Aj keď v čase našej návštevy vonku štípal mráz a konáre stromov, stojacich tu desaťročia i celkom krátko, ešte ani nezačali pučať, predstavivosť je silná čarodejnica. Záľaha zelene odrážajúca sa vo vodách mŕtveho ramena Hornádu, či nezameniteľná omamná vôňa všakovakých drevín a rastlín brigádnikov na sklonku druhej dekády jari istotne nadchne. Čo ich teda počas májového sobotňajšieho dopoludnia čaká?

"Pustíme sa do natierania altánku, natierania lavíc, dvoch informačných tabúľ, dreveného chodníka vedúceho lužným lesom, ale aj do ďalšej roboty," vyratúva predseda združenia. Ak máte bližšie k náročnejšej robote, budete sa môcť pustiť do čistenia mŕtveho ramena Hornádu od suchých konárov a možno aj smetí, ktoré tam "zabudli" turisti alebo do estetizácie brehov Hornádu v okolí medzinárodnej cyklotrasy. A ak by počasie predsa len vystrájalo? Čo to aj napriek tomu sa bude dať robiť v exteriéri, no šikovné a ochotné ruky košických hutníkov sa zídu aj v budove miestnej základnej školy pri maľovaní telocvične alebo pri oprave ekologického kútika.

Ak sa rozhodnete prísť pomôcť a zaregistrujete sa, štetce, farby, laky i ostatné potrebné náradie, vrátane ochranných rukavíc, si so sebou brať nemusíte. Všetko tu dostanete. A nielen to. "Guláš si dáme pod holým nebom, isto bude skvelý. Napokon, vonku chutí najlepšie," vraví Rastislav Šelepský a sľubuje ďalšiu lahôdku - Magdine komperníky. Nechajte sa prekvapiť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...