Vyhľadávanie:

Roboty bude dosť. Pre mužov aj pre ženy

Roboty bude dosť. Pre mužov aj pre ženy

Ochotné a šikovné ruky košických hutníkov ocenia aj v Klube Forresta Gumpa

Ten, kto videl, ako ešte pred necelým rokom vyzerali priestory bývalej materskej školy na Užhorodskej ulici v Košiciach, ktorá už niekoľko rokov neslúžila svojmu účelu, musel by teraz len uznanlivo pokývať hlavou. Je až neuveriteľné, koľko toho a za aký čas stihli nadšenci z neziskovej organizácie Klub Forresta Gumpa spolu s dobrovoľníkmi urobiť. Dnes sú jeho priestory, z ktorých dýcha novota a pohoda, na nepoznanie, stavebná obnova rešpektovala podmienky bezbariérovosti. Vlani 1. októbra tu slávnostne otvorili denný stacionár rodinného typu poskytujúci sociálne služby mladým ľuďom a dospelým so zdravotným znevýhodnením. O jeho vznik sa zaslúžili Lucia Tažíková a Darina Pištejová, ktoré ho dnes aj prevádzkujú s jediným cieľom - prispieť k integrácii ľudí so zdravotným znevýhodnením do spoločnosti a zmierňovať nepriaznivé dôsledky ich zdravotného postihnutia tak, aby bola rešpektovaná ich individualita, možnosti vývoja, schopnosti a potreby.

Interiér denného stacionára, ktorý tvorí šatňa, kancelária, relaxačná miestnosť, spoločenská miestnosť spojená s jedálňou, výdajňa jedál, sociálne zariadenie, už využívajú prví klienti. Spríjemniť im pobyt v ňom môžeme aj my, ak pomôžeme skrášliť exteriérovú časť stacionára. Tu je ešte roboty viac než dosť. Pre mužov i ženy.

"Začať by sme mohli oplotením. Pozrite sa, železné tyče, z ktorých je vyhotovené, je poriadne zhrdzavené, potrebovalo by ošetriť, zbaviť hrdze a opatriť novým náterom. Na "nové šaty" pre stopäťdesiat metrov oplotenia chceme použiť aspoň štyri odtiene veselých farieb," vraví Lucia Tažíková pri spoločnej obhliadke areálu. A vyratúva aj ďalšie aktivity, ktoré čakajú na šikovné ruky košických hutníkov. Vyčistiť od popadaných konárov treba priestranstvo okolo celej budovy, ďalej pohrabať trávu, orezať konáre stromov a zrezať divoko rastúce kríky a náletové dreviny, vyčistiť časť dvora od nelegálneho stavebného odpadu či porýľovať asi desať metrov štvorcových pôdy, na ktorú plánujú potom osadníci vysadiť kvety. "Hľadáme aj šikovných murárov," ukázala na obvodové múry budovy, na ktorých sa zub času podpísal hádam najviac. Popadaná vonkajšia omietka na stene, hneď vedľa vstupu do klubu, svedčí o chabej predchádzajúcej starostlivosti o murivo. "Chceme steny opraviť. Je to chlapská robota, preto by sa nám pri nej zišli dobrovoľníci disponujúci murárskou praxou. Steny plánujeme navyše zatepliť pomocou polystyrénu. Hádam to všetko za jeden deň stihneme," doložila Lucia Tažíková. A ak by počasie celý deň neprialo a prácu v exteriéri by neumožnil dážď? Všetci veria, že sa tak nestane, ale organizátori majú v rukáve pripravenú aj náhradnú aktivitu. Porobiť treba poriadky vo vnútornej spojovacej chodbe, v ktorej sa nachádza únikový východ. A jej železná konštrukcia by tiež potrebovala vynoviť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...