Vyhľadávanie:

Rodinu, ako sú Grofoví, iba tak ľahko nenájdete

Rodinu, ako sú Grofoví, iba tak ľahko nenájdete

Ocenenie za humanitný čin roka

Ocenenie za humanitný čin roka udelil Miestny spolok Slovenského Červeného kríža Košice - Nad jazerom rodine Grofovej. Viacerí jej členovia sú dlhoročnými bezpríspevkovými darcami krvi. Dvaja bratia pracujú v U. S. Steel Košice.

"Ako prvý daroval krv Štefan Grof počas základnej vojenskej služby. Po návrate domov v darcovstve pokračoval v Košiciach, prvýkrát aj spolu s budúcou manželkou Agátou. Odvtedy pravidelne darujú krv, plazmu aj krvné doštičky. Štefan Grof, pracuje v DZ Vysoké pece, má k dnešnému dňu 79 odberov a je držiteľom Zlatej plakety Jana Janského," informoval predseda Miestneho spolku SČK Košice - Nad jazerom Jozef Drábik, ktorý ocenenie rodine bezpríspevkových darcov krvi odovzdal slávnostne v pondelok, 1. decembra. "Agáta Grofová má za sebou už 69 odberov a je držiteľkou Diamantovej plakety J. Janského. V novembri priviedli na transfúznu stanicu aj pokračovateľa tejto humánnej činnosti, svojho 18-ročného syna Martina Grofa, ktorý sa stal úspešne prvodarcom. Ďalšími darcami sú brat Milan Grof s manželkou Annou. K darovaniu ich priviedol brat Štefan. Prvýkrát krv darovali spoločne všetci štyria v júni 1988. Milan má za sebou 80 odberov a je držiteľom Diamantovej plakety J. Janského. Anna je držiteľkou Zlatej plakety J. Janského. O darcovstvo sa pokúsil aj tretí brat rodiny Grofovej, Roman. Žiaľ, kvôli opakovaným zdravotným dôvodom ho z darcovstva vyradili."

"Pri dlhoročných spoločných darovaniach krvi na Transfúznej stanici vo FNsP na Triede SNP v Košiciach sme toho zažili veľmi veľa, vždy, keď sme prišli naraz viac ako dvaja, sme vzbudzovali pozornosť službukonajúceho personálu. Museli sme dávať pozor na naše zdravotné karty, aby sa nepoplietli. Hlavne obidvoch žien, pretože obe majú rovnaké iniciály mien," prezradil operátor spracovania dát v prevádzke TŠP divízneho závodu Teplá valcovňa Milan Grof. "Za tie roky sme nadviazali množstvo priateľstiev s personálom a nie je nič nezvyčajné, že sa pozdravíme aj inde ako na transfúznej stanici. Všetci do jedného sme darovanie krvi vždy brali ako samozrejmosť. Veď kto iný by mal darovať krv, ak nie zdravý človek? A preto to budeme robiť dovtedy, pokiaľ nám to zdravotný stav dovolí."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...