Vyhľadávanie:

Rokovanie na európskej úrovni bude v Medzeve

Rokovanie na európskej úrovni bude v Medzeve

Uskutočnilo sa valné zhromaždenie združenia Slovenská železná cesta

Minulý týždeň vo štvrtok, 7. apríla, sa v priestoroch Slovenského technického múzea v Košiciach uskutočnilo valné zhromaždenie združenia Slovenská železná cesta. Jeho činnosť a aktivity v ostatnom roku, predovšetkým v oblasti spolupráce s domácimi i zahraničnými partnermi a samosprávami obcí a miest nachádzajúcich sa na trase Slovenskej železnej cesty, ako aj v oblasti zapájania sa do viacerých projektov, zhodnotil predseda združenia Gabriel Kunhalmi. Okrem projektov Terra Incognita či Infotour je združenie partnerom Košického samosprávneho kraja i v projekte Mediavel, ktorého cieľom je zmapovať existujúci potenciál kultúrneho a priemyselného dedičstva. Projekt Huskroua, na ktorom združenie participuje s ukrajinským partnerom, zasa ráta, okrem iného, s vytvorením webovej stránky Slovenskej železnej cesty, vydaním propagačných a informačných brožúr o nej, výmennými pobytmi gymnazistov a vysokoškolákov zo Slovenska, Ukrajiny a Maďarska, či zhotovením dokumentácie potrebnej na rekonštrukciu železiarne Stará Maša v Krompachoch.

"Viaceré technické objekty sú v zlom technickom stave," konštatoval Gabriel Kunhalmi. "Aj preto sme sa snažili na pôde Ministerstva kultúry SR získal relevantné informácie o možnostiach ich zaradenia pod ochranu priemyselného dedičstva." Ukazuje sa, že najúčinnejším by bolo vyhlásenie niektorých vybraných objektov za Národnú kultúrnu pamiatku. Predstavenstvo Slovenskej železnej cesty sa touto problematikou, do riešenia ktorej chce zapojiť aj partnerské obce a mestá, zaoberá. Do plánu činnosti na tento rok je zahrnutých viacero aktivít. Zámerom je pracovať na získavaní nových členov združenia, prostredníctvom výstav, článkov, prezentácií, besied viac zviditeľňovať jeho aktivity, rozširovať ponuky poznávacích zájazdov po trasách železnej cesty pre cestovné kancelárie, hľadať možnosti v oblasti rekonštrukcií a obnovy technických pamiatok, zefektívniť spoluprácu so Slovenskou banskou cestou a podobne. Združenie, ako odznelo na valnom zhromaždení, sa tiež pripravuje na výnimočnú udalosť. Bude organizátorom zasadnutia Stredooeurópskej železnej cesty, registrovanej na Európskom inštitúte pre kultúrne cesty so sídlom v Luxemburgu, ktoré sa uskutoční už začiatkom júna tohto roku v Medzeve.

Slovenská železná cesta je kultúrna cesta, ktorá spája miesta bývalej ťažby železnej rudy, výroby a spracovania železa a ďalších kovov. Patrí tu napríklad Jasov, Medzev, Štós, Smolník, Prakovce, Gelnica, Rožňava, Betliar, Vlachovo, Dobšiná, Stratená, Pohorelá, Tisovec, Sirk-Červeňany, Štítnik, Podbrezová, Ľubietová, Banská Štiavnica, Kremnica, Nižná Slaná. Baníctvo a hutníctvo boli na území Slovenska významnými odvetviami. Spolu s nimi sa rozvíjala aj kultúra a rôzne tradície. Cieľom združenia je podieľať sa na zachovávaní tohto kultúrneho dedičstva a približovať ho domácim i zahraničným návštevníkom. Jeho členom je aj Ústav geoturizmu Fakulty BERG Technickej univerzity v Košiciach a jeho cestovná kancelária, ktorá organizuje po trasách Slovenskej železnej cesty cestovný ruch.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...