Vyhľadávanie:

Röntgenové laboratórium nám slúži už štyridsať rokov

Röntgenové laboratórium nám slúži už štyridsať rokov

Minulý piatok, 4. novembra, sa na pôde U. S. Steel Košice konal vedecký seminár pri príležitosti 40. výročia prevádzkovania RTG laboratória v našej firme. V zasadacej miestnosti budovy Výskumu a vývoja USSE sa stretli odborníci, ktorí diskutovali o aktuálnych otázkach röntgenovej a neurónovej štruktúrnej analýzy. Seminár pomenovaný Rozhovory sa konal už 287 krát, premiérovo však v areáli huty. Stretnutia organizuje Česko - Slovenská kryštalografická spoločnosť, ktorej členom je aj špecialista Martin Černík z odboru Metalografia v útvare Výskum a vývoj USSE. Tradíciu seminárov založila ešte v roku 1954 niekdajšia významná osobnosť v oblasti röntgenografie a experimentálnej fyziky, profesorka Adéla Kochanovská - Němcová. V bývalom Československu bola priekopníčkou metódy merania mechanického napätia pomocou röntgenového žiarenia.

RTG metóda na určovanie štruktúr prvkov a zlúčenín nie je neznámou ani v podmienkach U. S. Steel Košice. "Prvý špičkový röntgenový prístroj sme tu mali už v roku 1971. Neskôr, v roku 2003, sme zakúpili nový výkonnejší, ktorý používame doteraz," vrátil sa do histórie M. Černík. "S jeho pomocou vieme veľmi presne analyzovať textúry oceľových plechov a od roku 1995 používame v odbore Metalografia na analýzu aj elektrónovú difrakciu (Difrakcia alebo ohyb - zmena smeru šírenia žiarenia v dôsledku prekážky, spôsobená vlnovou povahou žiarenia. pozn. red.)," dodal na záver.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...