Vyhľadávanie:

Rozdelíme výbeh, opravíme mostík

Rozdelíme výbeh, opravíme mostík

Už po deviaty raz povedú v sobotu 14. mája kroky košických oceliarov a ich rodinných príslušníkov počas tohtoročných dobrovoľníckych dní U. S. Steel pre Košice do útulku pre štvornohých havkáčov. Ich šikovné a ochotné ruky tu už urobili za tie roky kus dobrej a užitočnej roboty. Trojhektárový areál útulku, na ktorom nachádzajú útočisko desiatky opustených psíkov, rovnako aj podmienky starostlivosti o nich, sa v ostatných rokoch aj vďaka prispeniu dobrovoľníkov z radov košických oceliarov výrazne zmenili k lepšiemu. Pribudli nové koterce, v minulosti schátrané stavby, temer na spadnutie, dobrovoľníci opravili a premenili na úžitkové budovy. Rozšírili sa možnosti na relaxačné aktivity i miesta na oddychové posedenia, vrátane altánku. Zvieratká dnes majú vďaka dobrým ľuďom nielen strechu nad hlavou. Nehladujú, dostáva sa im lásky i pohladenia, samozrejmosťou je veterinárna starostlivosť. A nezriedka si niektoré z nich nájdu aj nový domov s „pánmi“, ktorí ich majú radi.

„Roboty je tu vždy neúrekom,“ konštatuje Romana Šerfelová, ktorá Únii vzájomnej pomoci ľudí a psov a útulku pre zvieratá nachádzajúcom sa čoby kameňom dohodil od oplotenia košickej oceliarne smerom na Hanisku, šéfuje od roku 2008.

„V tomto roku by sme počas sobotňajšej brigády chceli útulok opäť o čosi zveľadiť,“ informuje Romana. „Hlavným našim zámerom, ktorý zaberie najviac času a pri ktorom by sme potrebovali najmä silné chlapské ruky, je rozdeliť veľký výbeh za hlavnou budovou pomocou oplotenia na dve časti tak, aby uprostred vznikol jeden a pol metrový manipulačný priestor. Približne šesťdesiat jám bude vyhĺbených dopredu, do nich bude treba osadiť a zabetónovať pletivové stĺpiky. Neskôr, o týždeň, dva, príde na rad inštalácia kari sietí,“ približuje hlavnú a vari najťažšiu a najprácnejšiu aktivitu.

Na dobrovoľníkov čaká aj rezanie starých kobercov, ktoré poslúžia ako podložka pre psíkov v karanténe, oprava mostíka cez potôčik, osadenie nových lavičiek a stola, odpratávanie sena a rôzne natieračské práce zamerané na obnovu altánku, stolov i reklamných tabúľ, čo ženy určite zvládnu. Na programe bude tiež rozoberanie a rezanie paliet a kosenie trávy. „Privítame, ak si dobrovoľníci, ktorí sa podujmú na tieto aktivity, prinesú so sebou, ak ich majú doma k dispozícii, aj elektrické alebo benzínové ručné pílky a tiež benzínové kosačky, prípadne vŕtačky. Náradie síce máme, ale nie toľko, koľko by sa tu určite zišlo,“ zhodnocuje situáciu Romana Šerfelová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...