Vyhľadávanie:

Rozmanitosť Európy očami mladých umelcov

Rozmanitosť Európy očami mladých umelcov

Počas dvanásteho ročníka tvorivých dielní Metal Inspirations 2014 vznikli desiatky zaujímavých diel

To, že aj ťažkopádne vyzerajúci kov sa môže premeniť na pôsobivé umelecké dielo, často s praktickým využitím, demonštrovali mladí dizajnéri na 12. ročníku medzinárodného workshopu Metal Inspirations 2014. Tohtoročná téma - Ja, Európan - symbolizovala desiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie. Pätnásť študentov, ktorých dopĺňalo deväť pedagógov z pozvaných univerzít, "zušľachťovali" kov v priestoroch dielní Strednej odbornej školy Košice - Šaca od 19. do 26. augusta. Výdatne im pri tom pomáhali miestni majstri odborného výcviku.

TVORIVOSŤ NA MNOHO SPÔSOBOV

"Vyrábam krídlo pre motýľa," začala s opisovaním svojho výtvoru Magdalena Schlosserová, študentka dizajnu VUT Brno, obsluhujúc ohýbačku kovu. "Jedného motýľa mám už hotového, pribudne k nemu ešte jeden. Dielo bude reprezentovať takzvaný "butterfly effect", keď jedna vec následne ovplyvní ďalšiu. Tento jav je v Európskej únii častý. Ďalšie, už dokončené dielo, má jednoduchý názov Kocky a vyjadruje snahu Európy dosiahnuť dokonalosť."
So svojím výtvorom bol v čase našej návštevy v dielňach školy už hotový "navrátilec" workshopu Paweł Orlowski z univerzity ASP Krakov. Na Metal Inspirations bol po prvý raz pred desiatimi rokmi ešte ako študent, teraz sa predstavil v role pedagóga. "Vytvoril som sochu človeka, obyvateľa Európy. Dizajn som najprv navrhol v počítači doma v Poľsku. Tvar postavy som musel redukovať, pretože na viac detailov by som potreboval väčšie množstvo materiálu i času," prezradil sympatický Poliak. S vytvorením postavy, ktorá žiari typickou európskou modrou farbou, mu pomáhal majster odborného výcviku Dušan Haluška. "Socha pozostáva z 54 kusov plechových odrezkov, ktoré sme navzájom pozvárali," vysvetlil.
Pre Európu je typická diverzita a "zjednotenie v rozmanitosti" bolo v umeleckých dielach cítiť. Rôznorodosť starého kontinentu prezentovala aj stálica workshopu Heidi Rappsilberová z Hochschule Wismar z Nemecka. "Pracujem na výrobe stola, ktorý sa skladá z rôznych materiálov. Nosná časť je kovová a podopierať ju budú drevené nohy. Našla som ich na šrotovisku," predstavila svoju ideu šesťnásobná účastníčka tvorivých dielní. Podobné kreatívne nápady predstavili v dielni aj ostatní účastníci workshopu.

VIAC AKO ŠTYRI DESIATKY KOVOVÝCH DIEL NÁJDETE V KOŠICKOM STM

Ak ste zvedaví na to, aké originálne umelecké diela z kovu mladí dizajnéri vytvorili, zájdite do Slovenského technického múzea v Košiciach na Hlavnej ulici. Štyridsaťjeden prác tu vystavujú do 5. októbra.
Vernisáž sa uskutočnila v stredu 27. augusta podvečer za účasti prezidenta U. S. Steel Košice Georgea F. Babcoka, prorektora pre vedu a výskum Technickej univerzity v Košiciach Stanislava Kmeťa a riaditeľa SOŠ Košice-Šaca Jozefa Šablatúru. Nie náhodou. Doterajších dvanásť ročníkov podujatia je výsledkom úspešnej spolupráce práve týchto troch subjektov, čo rečníci potvrdili aj vo svojich príhovoroch pred účastníkmi workshopu a hosťami.
George Babcoke okrem iného nezabudol pripomenúť aj ekologický aspekt ocele. Je dlhotrvácna a recyklovateľná, o čom, vtipne dodal, svedčia aj vytvorené diela. Ich autori, ako sa o tom návštevníci mohli presvedčiť, totiž dokázali vdýchnuť druhý život často na pohľad nepotrebnému kúsku ocele. Ba viac. Dizajnérske diela poslúžia aj dobrej veci. Záujemcovia si ich budú môcť vydražiť v aukcii organizovanej oceliarskou spoločnosťou, pričom výťažok z nej bude venovaný na charitatívne účely.
Zástupcovia zaangažovaných škôl vyzdvihli príležitosť pre študentov osobne sa stretnúť, vymeniť si skúsenosti a vyskúšať si v praxi niečo, čo sa nenaskytá každý deň. Košický Metal Inspirations je podľa slov jeho doterajšieho organizačného garanta, Jaroslava Jaremu z Katedry dizajnu Fakulty umení TU Košice, ojedinelým podujatím, ktoré umožňuje pracovať s kovom a vyskúšať si nové postupy. Bez majstrov odborného výcviku šačianskej školy by to nebolo možné. Sú to práve oni, ktorí mladým ľuďom poskytujú cenné rady a pomáhajú ich tvorivé nápady pretaviť v skutočnosť. Na budúci rok sa k vysokoškolákom a ich pedagógom, oznámil riaditeľ SOŠ v Šaci na vernisáži, pripoja po prvý raz aj tamojší študenti. Metal Inspirations tak získa ďalší nový rozmer. A bude to tiež určite krok k humanizácii školy.

Workshopy sú pre jej účastníkov, potvrdil pedagóg odboru priemyslového dizajnu FSI VUT Brno Miroslav Zvonek, viac než len jedným prázdninovým zastavením. Študenti oceňujú, že môžu pracovať s novým materiálom a že získajú aj nové priateľstvá. On sám bol tohto roku v Košiciach už po desiaty raz a túto možnosť si veľmi váži. Rovnako ako spoluprácu s trinástimi dielenskými majstrami a zástupcom riaditeľa Jána Eibena, ktorý stojí pri workshope od začiatku.
Ak výstavu v Košiciach náhodou nestihnete, generálny riaditeľ STM v Košiciach Eugen Labanič pozýva na prezentáciu prác z kovu v októbri do Múzea dopravy v Bratislave, ktoré je pobočkou STM v Košiciach. Diela sa v tom istom mesiaci objavia aj na medzinárodnom veľtrhu MODDOM v Bratislave a U. S. Steel Košice budú reprezentovať aj na tohtoročnom veľtrhu EuroBLECH v Hannoveri. Doterajších dvanásť ročníkov podujatia zmapuje tiež pripravovaná publikácia, ktorá uzrie svetlo sveta už na budúci mesiac.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...