Vyhľadávanie:

Rumunsko netradične

Rumunsko netradične

Cestopisné besedy Štefana Demka v KOS na Hviezdoslavovej ulici pokračujú

Tesne pred Veľkou nocou, 11. apríla 2006, sa v Krajskom osvetovom stredisku na Hviezdoslavovej ulici č. 7 v Košiciach začne ďalšia zo série cestopisných besied spojených s premietaním nádherných záberov. Po úspešnom cykle zo Svätej zeme bude návštevníkov na potulkách po Rumunsku slovom i obrazom opäť sprevádzať hutník, organizátor mnohých podujatí a dlhoročný aktívny cvičiteľ turistiky Štefan Demko.

"Do Rumunska sa zväčša chodilo iba kvôli Čiernemu moru. Ale v posledných rokoch túto krajinu, dostupnú za relatívne krátky čas a málo peňazí, objavili aj vyznávači potuliek nádhernou prírodou a málo dotknutou civilizáciou. Všetci z tridsiatich dvoch účastníkov zájazdu, medzi ktorými boli mnohí zamestnanci U. S. Steel Košice, mali pred odchodom väčšie i menšie obavy. No našli sme tam fantastické prírodné scenérie, veľmi milých ľudí a prekvapivé zážitky, na ktoré budeme spomínať veľa rokov," vraví Štefan Demko.

Cieľom minuloročnej expedície, pokračuje, bolo dosiahnuť najvyšší bod Rumunska - Moldoveanu. Podarilo sa to napokon v zlom počasí niekoľkým účastníkom, medzi nimi aj manželom Galeštokovcom z U. S. Steel Košice. Druhý najvyšší štít Negoiu bol na výstup náročnejší, zato počasie prialo, bolo nádherné. Oba vrcholy sa nachádzajú v karpatskom oblúku v pohorí Fogaraš. "Navštívili sme aj krasovú planinu Padiš s množstvom jaskýň, priepastí a vodopádov. A nemohli sme vynechať ani známy Drakulov hrad - Bran. V národnom parku v pohorí Bucegi sme vyliezli na najvyšší vrchol - Omu, absolvovali nočnú prehliadku nádherného zámku Peles a na záver navštívili soľnú jaskyňu, ktorá svojimi ohromnými rozmermi pripomína podzemné mestečko, potom ešte skanzen a mesto Oradca."

Zaujalo vás to? Ak áno, nájdite si čas v predveľkonočnom zhone a príďte na stretnutie plné zaujímavého rozprávania a prehliadky obrázkov z Rumunska. Ako nám Štefan Demko prezradil, iba pred pár dňami sa vrátil z francúzskych savojských Álp a už sa spolu s ďalšími turistami pripravuje na zdolanie najvyšších vrcholov Ukrajiny, Bulharska a Grécka. Určite sa vráti s bohatými zážitkami a zábermi, s ktorými sa chce podeliť s ostatnými milovníkmi prírody a turistiky.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...