Vyhľadávanie:

Rušňoparáda po osemnásty raz

Rušňoparáda po osemnásty raz

V Košiciach sa stretnú skvosty železničnej nostalgie

Košické rušňové depo Železničnej spoločnosti Slovensko raz ročne pozýva do svojich priestorov priaznivcov vlakovej dopravy. Inak tomu nebude ani tento víkend 14. – 15. apríla, keď sa otvoria brány už 18. ročníka Rušňoparády – najväčšej slovenskej prehliadky železničnej histórie i súčasnosti.

Podľa organizátorov sa v Košiciach zíde naozaj pestrá kolekcia historických a moderných vozidiel so vskutku pozoruhodnými menami. „Z celého Slovenska, ale aj Čiech či Maďarska sa k nám dokotúľajú také hviezdy ako Žabotlama, Papagáj, Hurvínek, Mravec, Ušatá, Sergej, Karkulka, Vectron, Albatros či Orchestrión. Počas víkendu sa tak na jednom mieste stretnú viac ako dve desiatky parných, motorových a elektrických rušňov, a tak som presvedčený, že sa majú návštevníci na čo tešiť,“ približuje Ľubomír Lehotský, predseda OZ Detská železnica Košice, ktorá podujatie spoluorganizuje.

Lokomotívy sa už tradične predstavia v plnej kráse na Točňoparáde a železničnú nostalgiu si bude môcť verejnosť vychutnať aj počas večerného fotenia. Zručnosť rušňovodičov preveria tradičné súťažné disciplíny Anglickej pošty a nebude chýbať ani vojenský prepad a prelet historických lietadiel nad depom. Albatros a Ušatá sa v nedeľu stretnú na mimoriadnej súbežnej jazde na trase Kostoľany – Košice. Pripravené je množstvo atrakcií pre malých i veľkých priaznivcov vlakov a vláčikov. Zaujmú však aj iné atrakcie, napríklad mobilná vyhliadková veža Žeriavov Košice, pečenie gruľovníkov, výstava modelov a určite jedným z najväčších lákadiel je takmer hodinový koncert populárnej hudobnej formácie S hudbou vesmírnou.

„Minulý rok si mohli účastníci Rušňoparády, ktorá prezentuje na jednom mieste moderné i historické vlaky, naplno užiť vlaky InterCity. Tento rok im ponúkneme možnosť obzrieť si náš najmodernejší rušeň Vectron a kus moderného umenia zasa návštevníkom poskytne umelecký vlak T.R.A.M. Srdečne pozývam všetkých, aby si prišli vychutnať jeden jarný víkend v príjemnej atmosfére vlakov,“ uviedol Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Tohtoročná Rušňoparáda ponúkne bohatší program aj mimo areálu rušňového depa. Návštevníci budú mať mimoriadnu možnosť previezť sa kyvadlovými vlakmi na nákladnú stanicu, kam sa bežne nemajú ako dostať a retrobusom navštívia kaštieľ v Krásnej nad Hornádom.

„Počas dvoch víkendových dní budú na Rušňoparáde pripravené aj výlety historickými vlakmi do Košického kraja. Prvý zavezie cestujúcich do Jasova na jarný trh a workshop, ďalší vláčik pôjde do Trebišova do Múzea južného Zemplína. Tešíme sa, že priamo v rušňovom depe bude znovu rozvoniavať margeciansky gruľovník, teda dobrota z južného Spiša,“ povedala výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Rušňoparáda je aj v tomto roku súčasťou TOP podujatí Košického samosprávneho kraja v rámci programu Terra Incognita.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...