Vyhľadávanie:

Ružín je čistejší vďaka vodákom a pomoci od U. S. Steel Košice

Ružín je čistejší vďaka vodákom a pomoci od U. S. Steel Košice

Grantový program Spoločne pre región učí zodpovednosti k prírode

V sobotu 16. júna od skorého rána sa na brehoch Ružína kúsok od Margecian začali schádzať vodáci z košického klubu kanoistiky Akademik TU Košice KAMIKSE a ich priatelia. Zatiaľ čo sa jedna skupina pustila do prípravy vodáckeho guláša, ďalší si vzali rukavice a modré vrecia na odpadky a vyrazili na vodu zbierať z hladiny a brehov vodnej nádrže odpadky, ktoré tam priplávali po Hornáde, alebo ich tam porozhadzovali nedisciplinovaní „tiežturisti“.

Akcia bola súčasťou projektu Čistá hladina a brehy Ružína, na ktorý vodáci z klubu KAMIKSE získali podporu z grantového programu Spoločne pre región spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie.

„Cieľom tejto akcie je pomôcť so zberom odpadkov a zároveň zoznámiť mladú generáciu s aktívnym životným štýlom a zodpovednosťou voči svojmu okoliu,“ povedal nám predseda klubu Branko Bugorčík. Dodal, že do akcie sa zapojilo 46 dospelých a 20 detí, ako aj niekoľko miestnych chatárov a rybárov. Podľa ďalšej členky klubu Michaely Kyselovej prišli aj mladí ľudia z Margecian so záujmom pomôcť. „Keďže sú neplavci, tak sme ich na lode nepustili, ale pomáhali nám zbierať odpadky aspoň na brehu. Ako povedali, už sa nevedeli pozerať na to, ako je hladina a okolie Ružína znečistené. Prišli na bicykloch, vypýtali si vrecia a rukavice a pustili sa do práce,“ uviedla Michaela Kyselová.

Počas dňa účastníci akcie vyzbierali 80 vriec odpadu. Branko Bugorčík označil projekt za vydarený. „Každý rok v tejto lokalite organizujeme niekoľko podujatí, víkendových kurzov kanoistiky a popritom sa snažíme viesť aj mládež k tomu, aby sa naučila vážiť si prírodu a ochraňovať životné prostredie,“ povedal a dodal, že vďaka grantovému programu Spoločne pre región sa im podarilo nielen vyčistiť časť hladiny vodnej nádrže, ale že grant im poslúžil aj na propagáciu kanoistiky a zdravého životného štýlu.  

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...