Vyhľadávanie:

S audio zosilňovačom do Barcelony

S audio zosilňovačom do Barcelony

V šačianskej odbornej škole majú šikovných mladých vedátorov

Asociácia pre mládež, vedu a techniku - AMAVET pripravila v závere minulého roka pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča národnú súťaž vedecko-technických projektov a výskumných prác mladých ľudí do dvadsať rokov.

Festival vedy a techniky je postupová súťaž prác študentov stredných škôl prezentovaných vo forme posterov. Úspešní mladí vedátori ďalej postupujú na národné kolá Expo Science v európskych krajinách a v Juhoafrickej republike a na ďalšie medzinárodné podujatia v Tunisku, Nevade a Texase v USA, kde prezentujú svoje práce v rôznych oblastiach astronómie, robotiky, informatiky, biotechnológie, vied o Zemi a rôznych ďalších vedeckých a technických disciplínach.

AMAVET klub 832 pri Strednej odbornej škole v Košiciach - Šaci reprezentovali Ivan Hospodár a Anton Vlčej v odbore elektrická a mechanická technika s projektom Multifunkčný audio zosilňovač s LM3886. So svojou prácou postúpili na národné kolo Expo Science v Barcelone, ktoré sa uskutoční v júni tohto roku.

O projekte nám povedali: "Hudba je zvláštnym druhom umenia. Odráža naše vnútorné pocity a postoje, ktoré je často nemožné popísať slovami. Život bez obľúbenej hudby by vyzeral dosť monotónne. Vzhľadom k nášmu elektrotechnickému zameraniu nielen v rámci školy, ale aj vo voľnom čase, sme si dali za cieľ vytvoriť také zariadenie, ktoré by tieto naše potreby plnohodnotne uspokojilo. Skonštruovali sme teda multifunkčný audio zosilňovač. Jeho základom je dvojica monolitických integrovaných obvodov LM3886, ktoré sa svojimi vlastnosťami právom zaraďujú do kvalitatívnej triedy high end. Zariadenie vytvára svetelné efekty riadené hudobným signálom, farba podsvietenia nápisu na analógových meračoch sa automaticky plynule mení. Možná je korekcia nízkych a vysokých frekvencií, vyváženie medzi kanálmi a, samozrejme, riadenie hlasitosti. Obsahuje ochranné prvky proti jednosmernému napätiu na výstupoch. Z predného panelu je tiež možné zistiť intenzitu zvuku oboch kanálov v podobe analógových meracích systémov. Pasívne chladenie sa stáva aktívnym až pri dosiahnutí vopred nastavenej teploty a pri počúvaní hudby počas zaspávania je automatické vypnutie zariadenia riešené nastaviteľným časovačom. Myslíme si, že pre takúto rôznorodosť funkcií je názov multifunkčný úplne na mieste. Tento zosilňovač využívame už skoro rok a doteraz sme s ním nemali žiadne technické problémy. Pri konštruovaní zariadenia a riešení sme sa zároveň dozvedeli veľa nových informácií."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...